Norul de cenusa vulcanica aduce taximetristilor curse Bucuresti – Cluj, Timisoara sau Constanta

Autor: Alexandru Anghel 18.04.2010

Oprirea traficului aerian din cauza norului de cenusa vulcanica a adus taximetristilor bucuresteni curse de sute de kilometri spre destinatii precum Constanta, Brasov, Timisoara sau Cluj.

Operatorii de transport in regim taxi spun ca au avut solicitarii, in special din partea unor clienti straini, dupa ce vineri au fost suspendate zborurile de la aeroporturile din Bucuresti.

"Cei care venisera sa ia avionul au asteptat o zi, dar sambata s-au intors. Marea majoritate au luat trenul dar am avut solicitari pentru curse la Constanta, Brasov si Ploiesti", a declarat Bogdan Dinca, director general al Grant Taxi.

El a adaugat ca in acelasi timp inregistreaza pierderi pentru cele 65 de taxiuri care faceau in mod regulat 3-4 curse pe zi din Bucuresti la Otopeni.
Directorul Taxi Auto Cobalcescu, Nicolae Trusca, spune ca in ultimele doua zile a existat o cerere neasteptata pentru curse externe, care de obicei sunt destul de rare.
"In dispecerat am avut numai 10 solicitari pentru astfel de curse dar probabil au fost luate curse si din trafic. Nu toti soferii raporteaza cursele externe. De obicei cursele acestea sunt rare, dar acum a existat cerere mai mare", a declarat Trusca.

Cele mai mai cautate destinatii, cate trei, au fost Cluj si Timisoara. "Au fost straini, probabil cu probleme de afaceri, care insa nu au putut sa mai plece", a adaugat Trusca. El a mentionat ca traseele externe, de 200-300 de kilometri sunt preferate de soferii de taxi pentru ca de obicei o asemenea cursa reprezinta egalul a doua zile de munca in Bucuresti. De exemplu, pentru o cursa Bucuresti Cluj, clientul plateste nu doar cursa efectiva ci si jumatate din tariful de intoarcere. "Pentru ca nu ar fi apoi eficient din punct de vedere al consumului de combustibil. Taxiul se intoarce gol".