Expunerea mare fata de Est le dauneaza asiguratorilor austrieci

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 14.04.2010

Companiile de asigurari din Austria, cum ar fi Vienna Insurance Group si Uniqa Versicherungen, si-ar putea vedea profitabilitatea erodata de expunerea ridicata fata de Europa Centrala si de Est, pe fondul scaderii vanzarilor in aceasta regiune, al inmultirii cazurilor de frauda si al pierderilor legate de cursul valutar, avertizeaza agentia de rating Fitch, scrie Bloomberg.

Agentia avertizeaza de asemenea in legatura cu riscurile legate de bilantul asiguratorilor pe fondul operatiunilor de reducere a valorii contabile a activelor din regiune si al reducerii estimate a randamentelor investitiilor.

Asiguratorii care ofera rate garantate ale dobanzii la politele de viata vor fi afectati de nivelul scazut al dobanzilor din regiune, avertizeaza Fitch.

"Perspectivele negative reflecta nesiguranta legata de expunerea asiguratorilor fata de Europa Centrala si de Est, rezultatele in scadere legate de investitii si de sustenabilitatea procesului de redresare economica", a declarat Sonja Zinner, director pe asigurari in cadrul Fitch.

"In plus, din perspectiva ratelor garantate ale dobanzii pentru politele de viata, Fitch considera actualul mediu de rate scazute ale dobanzii drept cea mai mare provocare pentru industria asigurarilor de viata.

Industria non-viata va trebui sa faca fata unei concurente sporite, insa a raportat niveluri solide de profitabilitate pana acum", a adaugat Zinner. Companiile austriece de asigurari generasera 40% din castiguri si 30% din venituri din Europa Centrala si de Est la sfarsitul anului 2008. Este o "expunere semnificativa", care a sporit profilul de risc, in special odata cu declansarea crizei financiare mondiale, conform Fitch. Expunerea fata de Est a ridicat probleme si bancilor inca de anul trecut. Autoritatea de reglementare a sectorului financiar austriac avertiza ca se asteapta ca bancile cu o prezenta masiva in zona Europei de Est sa realizeze operatiuni importante de writedown in acest an, pe masura ce se vor confrunta cu un numar in crestere de credite neperformante in aceasta regiune.

Bancile austriece se numara printre cei mai mari creditori catre sectorul corporatist din Europa de Est, avand credite acordate in valoare de 180 de miliarde de euro in ultimii patru ani.

Un asa-numit test de stres publicat anul trecut de banca centrala austriaca a indicat faptul ca bancile din aceasta tara ar urma sa realizeze operatiuni de writedown legate de credite neperformante in valoare de 10, pana la 20 miliarde de euro in urmatorii doi ani.

Domina piata din Romania

Austreicii domina piata de asigurari din Romania, grupul Vienna Insurance avand o cota de 30%, cu patru companii in portofoliu: Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Viata. Recent, grupul a vandut compania Omniasig Life catre francezii de la AXA. Vienna Insurance a avut in ultimii zece ani o politica agresiva de achizitii, in urma acestora castigand pozitia de lider de piata. Pe piata locala este prezent si grupul Uniqa, care detine firma Uniqa Asigurari (fosta Unita), dar si un pachet minoritar la societatea Astra, de 27%. Uniqa intetioneaza sa intre si pe segmentul asigurarilor de viata, prin societatea Agras, careia ii va schimba obiectul de activitate. Un alt grup austriac care activeaza in Romania este Grawe, specializat pe asigurari de viata. Angela Placinta