PLANETA ARTE/ Scandaluri in lumea caselor de licitaţie

Autor: Daniel Nicolescu 14.04.2010
Problemele majore ale domnului Minor
Pe 6 aprilie anul curent, s-a incheiat la New York un proces cu cântec. Părţile au fost Sotheby's (reclamant) şi Hasley Minor (acuzat) - nimeni altul decât superbogatul Preşedinte Director General al CNET Network Inc - unul dintre principalii editori de site-uri internet la nivel mondial. Victoria casei de licitaţii a fost totală: Halsey va trebui să plătească lui Sotheby's circa 4,4 milioane de USD - cheltuieli de achiziţie, amenzi pentru intârziere şi taxe juridice neincluse - pentru cumpărarea neplătită a trei opere de artă: un tablou de Andy Warhol, o operă a impresionistului Childe Hassam şi una a artistului popular Edward Hicks (toate trei, in cadrul unei licitaţii publice din luna mai 2008). Curtea din New York a calificat drept insuficiente argumentele ce sprijineau alegaţiile lui Minor. Acesta afirmase că nu a acceptat niciodată să cumpere operele, in ciuda faptului că reclamantul produsese in instanţă borderourile de adjudecare. Revenind la fapte: Halsey a cumpărat Warhol-ul ("Diamond Dust Shoes", vezi foto 1) cu 250.000 de USD. La această sumă se adăuga aceea de 51.000 USD, reprezentând cheltuielile de achiziţie (stipulate, de altfel, in catalogul de vânzare şi reprezentând, pentru fiecare piesă in parte, 25% din preţul de ciocan). Nici aceasta, nici cele 13,6 milioane datorate pentru operele lui Hassam şi Hicks nu au fost achitate in termenul de graţie de 90 de zile acordat de Sotheby's.
Hotărârea Curţii newyorkeze confirmă faptul că vânzarea s-a desfăşurat intr-o "deplină transparenţă şi onestitate" şi că alegaţiile lui Minor "sunt lipsite de orice temei". De altfel, Halsey se poate considera fericit. El ar fi trebuit să plătească o sumă mult mai mare, insă daunele şi interesele au fost serios diminuate prin revânzarea lucrărilor in cauză in cadrul unei licitaţii din 2009.
Situaţia nu este singulară in biografia lui Minor, pentru că se pare că acesta este implicat şi intr-un proces cu casa de licitaţii Christie Manson & Wood Ltd, pentru neplata unei sume de 7 milioane de USD, datoraţi pentru o vânzare din 2008.
Ţepe cu ştaif
Iată insă că şi situaţia inversă este posibilă: un colecţionar să dea in judecată o casă de licitaţii. Şi nu orice casă de cartier, ci ditamai Christie's.
Willliam Koch (foto 2), preşedinte al societăţii de energie Oxbow Corp., cu sediul in Florida, reproşează (potrivit "Wall Street Journal") casei Christie's că i-a vândut in anii 80, cu bună ştiinţă, 33 de sticle de vin contrafăcute, care ar fi aparţinut, pasămite, celui de-al treilea preşedinte al SUA, Thomas Jefferson. Plângerea, depusă la inceputul lunii aprilie la Curtea Federală din New York, este ultima dintr-o serie mai lungă depusă de magnat, in cadrul unei adevărate cruciade duse impotriva invaziei de vinuri măsluite pe piaţă, cruciadă care a debutat in 2005.
Iată şi povestea: vinurile, aparţinând unor recolte din perioada 1784-1787, fuseseră puse in vânzare de către un colecţionar german, care pretindea că le-a descoperit intr-o pivniţă pariziană şi că avea documente certificative privind ilustra lor provenienţă. Sticlele, de mare vechime, aveau gravate de mână iniţialele "Th. J." In timpul vânzării, Koch a cumpărat patru dintre ele, contra sumei de 500.000 de USD (un alt cumpărător fusese Christopher Forbes, care, pentru o singură sticlă, a chetuit 156.000 USD). Indoielile sale privind sticlele au inceput să se inmulţească atunci când a fost invitat să-şi arate "capturile" la Museum of Fine Arts din Boston, in 2005. Aici, experţii sticlari au declarat că iniţialele fuseseră gravate cu unelte moderne. In plângerea depusă in justiţie, se preciza că aceste indoieli fuseseră intărite de zece martori (a căror identiotate nu a fost divulgată), printre care foşti angajaţi ai Christie's şi nişte sticlari germani care mărturisiseră că au gravat sticlele cu mâinile lor. Cu toate că faimoasa Christie's nu a ţinut să răspundă detaliat acuzaţiilor, purtătorul de cuvânt al casei, Toby Usnik, a declarat in paginile "New York Post" că alegaţiile lui Koch erau "incorecte" şi că instuţia de licitaţii işi va apăra nevinovăţia in faţa tribunalelor. Koch pretinde daune şi interese de ordin material al căror cuantum nu a fost dat incă publicităţii şi, ceea ce este deosebit de interesant, alătură solicitărilor de despăgubire o injoncţiune care să interzică lui Christie's să vândă vinuri anterioare anului 1962. Pentru că, nu-i aşa, in orice vin există un "veritas" care costă al naibii de mult.
Renovare cu sacrificii
Nu poţi să-ţi renovezi palatul şi să fii, in acelaşi timp, cu sufletul in raiul colecţionarilor! Potrivit "Daily Telegraph", contele Spencer, tatăl regretatei prinţese de Wales, este pe cale să pună in vânzare câteva piese importante din colecţia sa de artă, printre care figurează pânze ale unor mari maeştri, precum şi piese de mobilier conservate in proprietatea familiei din Althorp (din comitatul Northamptonshire, situat in centrul Angliei) şi in reşedinţa londoneză Spencer House. Vânzarea este estimată la 22,5 milioane de euro, iar sumele rezultatele ar trebui să asigure finanţarea renovării domeniului de la Althorp. Piesa numărul 1 a colecţiei pe care a strâns-o de-a lungul secolelor familia lui Lady Diana este un tablou de Peter Paul Rubens, probabil un portret infăţişându-l pe Carol Quintul, intitulat "Comandant pregătindu-se de luptă" (foto 3)şi datat 1613-1614. Pânza, evaluată azi la o sumă intre 8 şi 12 milioane de lire sterline (arhisuficientă pentru renovările de la Althorp House), a intrat in proprietatea familiei Spencer in anul 1802 şi a fost iniţial descris ca aparţinând "Şcolii lui Rubens", de curând insă, graţie unei expertize moderne, a fost atribuit, cu certitudine, insuşi penelului maestrului flamand. Dincolo de virtuţile sale intrinseci, tabloul se mai bucură de o insuşire: este una dintre foarte puţinele pânze ale Rubens rămase intre pereţii unei colecţii private. Un alt tablou cu cotă ridicată (5-8 milioane de lire sterline) este "Regele David" al lui Giovanni Francesco Barbieri, cunoscut drept Guercino, tablou achiziţioanat in 1768 de către cel dintâi conte Spencer. Christie's, casa insărcinată cu vânzările, va mai scoate la licitaţie circa 40 de loturi de mobilier englez şi francez, intre care un ansamblu de scaune din lemn aurit in stil George III (evaluat la 1 milion de lire), piese decorative din ceramică precum şi numeroase alte obiecte din podul Spencer House.