Bulgaria spune ca nu mai intra anul acesta in camera de asteptare pentru euro din cauza deficitelor mari: "Am mintit UE fara sa vrem"

Ziarul Financiar 09.04.2010

Primul-ministru bulgar Boriko Borisov a anuntat vineri ca Bulgaria va renunta oficial la intrarea in calendarul ERM-2 anul acesta, dupa ce deficitul bugetar real a fost mai ridicat decat cel raportat din cauza unor achizitii nebugetate, oficialul recunoscand ca a "mintit" involuntar UE in privinta calendarului de pregatire pentru aderarea la moneda unica, scrie Reuters.

"Renuntam oficial la planurile de solicitare a intrarii in ERM-2 deoarece ar fi insultatoare, tinand cont de acest deficit. Practic, am mintit colegii din UE privind stadiul de pregatire in care ne regasim pentru zona euro, fara a avea cunostinta despre aceasta capcana", a declarat Borisov.

Borisov, al carui cabinet a preluat puterea in iulie 2009, a aratat ca fostul guvern, condus de socialisti, a incheiat zeci de contracte de achizitii nebugetate pana acum si care umfla deficitul bugetar pentru anul trecut la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul raportat anterior de 1,9% din PIB.