Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 07.04.2010

1. Salariul mediu net a crescut in februarie cu 3,9% fata de aceeasi luna a anului anterior. "Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna februarie de 1.411 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 15 lei (-1,1%) si in crestere cu 3,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari valori ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3226 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (775 lei)."

2. ING Bank Romania va fi condusa numai de manageri romani. Diviziile de afaceri ale ING Bank Romania vor fi conduse numai de manageri romani, dupa ce ING Olanda a numit-o in functia de director al Diviziei Retail pe Maria Cristina Matei, actualul sef de dezvoltare al produselor de retail. "Toate cele patru divizii de afaceri ale ING Bank vor fi conduse de manageri romani. ING a devenit o banca cu un pronuntat caracter local si cu o mare doza de incredere din partea managementului olandez in echipa romaneasca. Practic, in banca mai sunt doar doi manageri olandezi, directorul financiar si directorul de risc", a declarat directorul general al bancii, Misu Negritoiu.

3. Leul continua avansul fata de moneda europeana. BNR anunta un curs de referinta de 4,0908 lei/euro. Leul a pierdut avansul din debut si a inchis in stationare, la 4,0935 - 4,0945 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat pentru miercuri un curs de referinta de 4,0908 lei/euro, in scadere cu 0,59 bani fata de cursul de referinta anuntat marti. Pe piata interbancara, moneda nationala a pierdut avansul castigat in prima parte a sesiunii de miercuri, astfel ca paritatea s-a intors in apropierea nivelului de la inchiderea de marti, de 4,0935 - 4,0945 lei/euro.

4. Companiile farma raman pe plus: Antibiotice Iasi a facut un profit de 13 mil. lei. Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri de peste 60 mil. lei, in crestere cu 4,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut. La export, compania a raportat un avans de 14% a afacerilor. "Indicatorii superiori obtinuti in vanzari, cu efecte directe asupra veniturilor societatii, cumulati cu respectarea riguroasa a programului de reducere a cheltuielilor la nivelul tuturor activitatilor societatii, a condus la obtinerea unui profit brut de peste 13 milione lei", a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi.

5. Renault, Nissan si Daimler au anuntat ca vor forma o alianta. Constructorii auto Renault, Nissan si Daimler au anuntat miercuri formarea unei aliante prin schimb de actiuni in baza careia vor dezvolta in comun autovehicule si vor imparti cheltuielile. In cadrul parteneriatului, Daimler va lua cate o participatie de 3,1% la Renault si Nissan. In schimb, Renault si Nissan vor primi cate o cota de 1,5% din capitalul constructorului auto german, au anuntat cele trei grupuri. De asemenea, participatia Renault la Nissan se va reduce de la 44,3% la 43,2%.