Goldman Sachs neaga ca ar fi pariat impotriva clientilor care investeau in derivate subprime

Ziarul Financiar 07.04.2010

Cea mai profitabila banca din istoria Wall Street-ului, Goldman Sachs, a negat ca ar fi pariat impotriva clientilor sai pe piata derivatelor ipotecare, mentionand ca este "recunoscatoare" pentru asistenta venita din partea guvernului in timpul crizei de pe pietele de credit, informeaza Business Week.

"Desi Goldman Sachs a avut pozitii pe piata produselor ipotecare in 2007, pozitiile short nu au reprezentat un 'pariu impotriva' clientilor nostri", au spus Lloyd Blankfein, CEO-ul bancii de investitii, si Gary Cohn, presedintele bancii, intr-o scrisoare in care se prezinta raportul anual al institutiei.

Goldman Sachs a raportat in anul fiscal 2007 un profit de 11,6 miliarde dolari, nivel record la acea vreme, dupa ce a pariat ca piata ipotecara subprime va inregistra un declin, chiar daca multi din clientii bancii inca achizitionau obligatiuni ce aveau la baza derivate subprime. Pretul locuintelor a cazut cu 28% de la cel mai inalt nivel inregistrat in iulie 2006, ducand la cea mai puternica recesiune din 1930 pana in prezent.

"Firma nu a generat venituri enorme sau profituri pariind impotriva produselor relationate cu derivatele ipotecare", au scris cei doi. "Reducerea riscului relativ devreme a rezultat in pierderea mai putinor bani decat altii in momentul in care piata rezidentiala a inceput sa se deterioreze rapid".