Afacerile din comert au crescut in februarie cu 2,9% fata de luna anterioara

Ziarul Financiar 07.04.2010

Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut in luna februarie cu 2,9%, serie bruta, fata de ianuarie, si a scazut cu 8,1% fata de februarie 2009, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea fata de luna anterioara a fost inregistrata la toate componentele. Vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4,6%, cele de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,2%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a urcat cu 2,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna februarie 2010, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 0,4%. La comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate volumul a scazut cu 0,9%, in timp ce la produse alimentare, bauturi si tutun si la vanzarile de produse nealimentare au fost consemnate cresteri de 0,4%, respectiv 1,1%.

In februarie 2010 fata de februarie 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a avut o scadere cu 8,1%, la toate componentele, astfel: vanzarea de produse nealimentare (-9,2%), vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (-8%), respectiv comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-6,1%).