Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 31.03.2010

1. Complexul Delta Nature Resort de cinci stele, inchis din cauza lipsei de clienti. Delta Nature Resort, proprietarul complexului hotelier de cinci stele cu acelasi nume din Delta Dunarii, a decis sa inchida unitatea pe perioada sezonului estival 2010, din cauza lipsei de clienti, dar si pentru extinderea unitatii cu un centru spa, urmand sa fie redeschis in primavara anului 2011.

"Vrem sa construim un centru spa si de sanatate in cadrul Delta Nature Resort pentru a diversifica oferta turistica si pentru a extinde perioada de functionalitate a sezonului, care in prezent este limitata. Complexul a fost inchis in noiembrie pentru ca lucrarile de constructie nu se puteau desfasura cu turistii cazati in hotel. De asemenea, zvonurile privind gripa aviara in zona si criza au redus numarul de clienti, acestia fiind alti factori care au contribuit la inchiderea unitatii. Anul trecut nu a fost unul exceptional si inca este o perioada dificila", a declarat, miercuri, directorul general al complexului, Virgil Munteanu.

2. IKEA vine cu primii bani in Romania dupa preluarea magazinului din Baneasa - 17 milioane de euro. Gigantul suedez IKEA a aprobat majorarea capitalului social al IKEA Balkan, firma care opereaza magazinul IKEA din zona comerciala Baneasa, cu 70 milioane de lei (17 milioane de euro), conform informatiilor din Monitorul Oficial.

Aceasta este prima miscare de la preluarea magazinului, in martie, intr-o tranzactie estimata de ZF la peste 30 de milioane de euro. IKEA a cumparat magazinul de la omul de afaceri Puiu Popoviciu, cel care dezvolta proiectul Baneasa.

3. Farmache: Bursa va distribui integral actionarilor profitul net din 2009, de opt milioane lei. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va distribui integral actionarilor profitul net obtinut in 2009, de circa opt milioane de lei, a declarat presedintele Consiliului de Administratie, Stere Farmache.

Astfel, dividendul brut se va ridica la putin peste un leu pe actiune, sub nivelul distribuit pentru exercitiul financiar 2008, de 1,3 lei pe titlu, cand valoarea totala a dividendelor s-a ridicat la 10,01 milioane lei.

4. Fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea a fost numit in CA al CEC. Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea a fost numit in Consiliul de Administratie al CEC, mandatul sau urmand sa expire in luna mai a anului viitor, odata cu cel al actualului presedinte al bancii, Radu Gratian Ghetea, informeaza Mediafax.

Numirea a fost aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor CEC din 14 ianuarie si publicata in Monitorul Oficial pe 29 martie.

Pogea mai face parte incepand cu luna februarie a acestui an si din Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, remuneratia fiind de aproximativ 2.000 de euro pe luna.

5. Monica Tatoiu a plecat dupa 15 ani de la Oriflame. Monica Tatoiu, unul dintre cei mai cunoscuti executivi romani la nivel local, s-a retras din functia de director general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame. "Aceasta a fost ultima mea zi la conducerea acestei companii, am predat deja stafeta colegei mele Marina Pavlinova, alaturi de care acum 15 ani intram in Oriflame", a declarat pentru ZF Monica Tatoiu. Pavlinova ocupa in prezent si functia de vice presedinte pe vanzari la nivel global, pozitie pe care o va pastra si in timp ce va fi director general al filialei locale.