Bancile irlandeze au nevoie de 32 mld. €

Autor: Vlad Popescu 31.03.2010

Bancile din Irlanda au nevoie de suplimentarea capitalului cu un total de 32 de miliarde de euro din cauza "deciziilor de credit respingatoare" luate de institutii care au adus sistemul financiar la marginea colapsului.
Necesarul de capital suplimentar a fost anuntat dupa ce Agentia Nationala de Administrare a Activelor (NAMA) a aratat ca va aplica un discount mediu de 47% pe primul bloc de credite pe care il cumpara de la banci in cadrul planului de salvare a sistemului financiar, care include degrevarea institutiilor bancare de creditele neperformante.
Banca centrala a stabilit noi niveluri minime necesare de capital pentru Allied Irish Banks si Bank of Ireland si le-a acordat un termen de 30 de zile pentru a transmite autoritatilor un plan prin care intentioneaza sa stranga fondurile necesare.
"Cele mai mari temeri ale noastre au fost depasite. Bancile irlandeze au luat decizii respingatoare de credit care vor costa scump contribuabilul in urmatorii ani", a declarat ministrul irlandez al finantelor, Brian Lenihan, adresandu-se parlamentului de la Dublin.
Agentia guvernamentala are ca scop "curatarea" sistemului bancar de asa-numitele active toxice, consecinte ale prabusirii pietei imobiliare si ale celei mai severe recesiuni prin care a trecut vreodata Irlanda. In total, institutia va cumpara portofolii de credite in valoare de 80 de miliarde de euro, adica aproximativ 50% din PIB.