Strauss-Kahn, seful FMI: Scapati acum cu deficite mari, dar le vor plati copiii vostri

Autori: Liviu Chiru , Claudia Medrega 30.03.2010

Romania se afla pe drumul cel bun, dar are nevoie sa continue reformele, le-a transmis ieri Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International, studentilor de la ASE Bucuresti si mai tarziu parlamentarilor. Conditiile impuse de Fond pentru acordarea sprijinului financiar raman "pastile amare", dar sunt necesare pentru modificarea comportamentului fiscal care a adus Romania in stadiul de economie bolnava.



Discursul lui Strauss-Kahn a fost destul de zgarcit in evaluari privind evolutia Romaniei si fara nicio lauda spre deosebire de discursul de luni oferit studentilor polonezi din Varsovia, seful FMI marginindu-se sa arate ca statele care apeleaza la ajutorul institutiei sunt "bolnave" si trebuie sa inghita medicamentele indicate, chiar daca sunt "amare".

Seful FMI s-a aratat insa ingaduitor fata de ritmul destul de lent de implementare a reformelor de catre guvern, aratand ca pro­ble­ma arieratelor - pentru care FMI a dat deja doua derogari - nu ar fi putut fi rezolvata mai rapid fara crearea unor tensiuni suplimentare. Strauss-Kahn nu a ezitat insa sa transmita, inca din discursul tinut in Aula Magna a ASE, unde au asistat atat studenti, cat si reprezentantii Bancii Nationale si ai presei, doua mesaje pesi­miste: somajul va creste in continuare in lunile urmatoare, iar adoptarea euro ar putea fi amanata.

Sistemul financiar trebuie reformat, contribuabilii nu il vor mai salva inca o data

Criza actuala a plecat chiar din inima siste¬mului financiar global - din zona finantarilor ipotecare din Statele Unite ale Americii si nu dintr-un stat emergent, asa cum ar fi fost de asteptat - a subliniat seful FMI, aratand ca una din lectiile care ar trebui intelese este regle¬mentarea si supravegherea bancara.

"Nu vom avea o economie mai buna, care sa produca mai multa avutie si sa o distribuie mai bine, fara o mai buna reglementare si supraveghere in sistemele financiare.

" Strauss-Kahn a explicat ca guvernele au intervenit pentru a salva bancile plecand de la gandirea ca functionarea economiilor este strans legata de banci, iar oamenii isi tin banii in banci.

"Daca o asemenea criza financiara mai are loc in urmatorii 2-5-10 ani, si ar fi ridicol sa credem ca nu vom mai avea, chiar daca nu una identica, va fi foarte dificil guvernelor sa le mai ceara contribuabililor sa plateasca din nou pentru banci", a spus Strauss-Kahn. Seful FMI sustine crearea unui fond special la nivelul sistemului bancar, care sa fie alimentat prin contributii platite de banci in functie de riscurile asumate. "Vom pune un fel de taxa bancilor, pentru a descuraja comportamentele prea riscante si ca sa evitam situatii in care contribuabilii sa mai fie nevoiti sa sustina sectorul financiar".

Uniunea Europeana are nevoie de mai multa coordonare

Uniunea Europeana risca sa ramana un jucator din liga a doua pe scena economiei mondiale in lipsa unei mai bune coordonari intre statele membre, in timp ce in prima liga vor ramane Statele Unite ale Americii si ar putea sa acceada China sau Brazilia, economii in plina dezvoltare in prezent.

"Nu poti avea moneda unica fara sa ai mai multa coordonare economica. Trebuie sa avem mai multa coordonare in zona euro, dar si la nivelul intregii Uniuni", a spus Strauss-Kahn, care inainte sa preia conducerea FMI in toamna anului 2007 a detinut mai multe posturi de ministru in executivul francez si a fost membru al Adunarii Nationale din Franta.

"Beneficiile acestei integrari au fost enorme. Dar nu poti avea doar beneficii, fara constrangeri. Daca vrei sa te integrezi, sa fii o forta globala, inseamna sa pierzi un pic din suveranitate. Eu cred ca este bine sa mergem inainte, nu ma deranjeaza sa ma simt mai putin francez si mai mult european."
Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul la generatiile viitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insa acestea trebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iar cheltuielile orientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nu faceti deficite. Dar regula este sa nu aveti deficite nesustenabile, pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja un exemplu (Grecia, n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul, inseamna ca azi consumati pe banii de maine si impingeti plata catre copiii vostri. Este un bun management daca investesti si produci ceva pentru generatiile urmatoare", a spus Strauss-Kahn. Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% din Produsul Intern Brut. Pentru anul acesta deficitul planificat este de 5,9%, insa dupa primele doua luni dezechilibrul bugetar a ajuns deja la 1,1% din PIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limita agreata pe primul trimestru este de 8,3 mld. lei.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca primele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita pentru primul trimestru.

Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul la generatiile viitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insa acestea trebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iar cheltuielile orientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nu faceti deficite. Dar regula este sa nu aveti deficite nesustenabile, pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja un exemplu (Grecia, n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul, inseamna ca azi consuma]i pe banii de maine si impingeti plata catre copiii vostri. Este un bun management daca investesti si produci ceva pentru generatiile urmatoare", a spus Strauss- Kahn. Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% din Produsul Intern Brut. Pentru anul acesta deficitul planificat este de 5,9%, insa dupa primele dou` luni dezechilibrul bugetar a ajuns deja la 1,1% din PIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limita agreata pe primul trimestru este de 8,3 mld. lei.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca primele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita pentru primul trimestru.