Fabrica de bere de la Blaj ramane inchisa. „In primele trei luni piata berii nu a dat semne de revigorare”

Autor: Diana Tudor Stoica 30.03.2010

Bergenbier, al treilea producator local de bere, a decis sa prelungeasca perioada in care fabrica de bere din Blaj ramane inchisa, dupa ce in octombrie anul trecut a anuntat ca opreste productia pentru sase luni, pana in martie 2010, iar cei 110 angajati intra in somaj tehnic.



Reprezentantii companiei sustin insa ca nu vor face disponibilizari, ci vor extinde perioada de somaj tehnic pentru cei 110 angajati. "Vom redeschide fabrica din Blaj in momentul in care pe piata berii se va inregistra o tendinta de crestere sustenabila a volumelor, iar capacitatea fabricii de la Ploiesti se va dovedi insuficienta pentru a satisface cererea consumatorilor. Acest lucru depinde in mare parte de contextul economic, precum si de recastigarea increderii in viitor din partea consumatorului roman. In primele trei luni ale anul 2010 piata berii nu a dat semne de revigorare", a declarat pentru ZF Mihai Ghyka, directorul general al Bergenbier, companie detinuta de fondul de private equity CVC Capital Partners.
Unitatea din judetul Alba a produs in 2008 peste un milion de hectolitri de bere, aproximativ 30% din productia fostei InBev Romania si 5% din productia totala locala de bere, potrivit estimarilor ZF.

Inca nu e cerere
"Principalele argumente ale acestei decizii au fost evitarea concedierilor, optimizarea raportului cerere-oferta si mentinerea pozitiei competitive a companiei Bergenbier pe piata", a mai spus managerul Bergenbier.
Ghyka a completat ca in aceasta perioada fabrica de malt din Blaj, situata in incinta fabricii de bere, a continuat sa produca. In plus, el sustine ca nu au fost realizate disponibilizari in randul angajatilor fabricii si nici nu vor avea loc, urmand sa fie prelungita perioada de somaj tehnic.
"Orice companie poate decide sa prelungeasca perioada de somaj tehnic pe termen nelimitat, fara a mai beneficia de facilitatile prevazute de legislatia in vigoare (prevazute pentru primele trei luni de somaj tehnic - n. r.). Angajatii care sunt in somaj tehnic vor beneficia in continuare de toate drepturile prevazute de catre legislatia in vigoare si contractul colectiv de munca in astfel de situatii", au explicat reprezentantii Bergenbier.
Potrivit ordonantei de urgenta emisa anul acesta de Guvern, companiile sunt scutite de plata taxelor si a contributiilor sociale daca trimit angajatii in somaj tehnic, insa beneficiaza de acest ajutor doar pe o perioada de trei luni.
Bergenbier nu se afla insa la prima decizie de a folosi una dintre fabrici doar sezonier. Producatorul a folosit sezonier si fabrica de la Baia Mare pana la finalul lunii septembrie a anului 2007, cand a anuntat ca aceasta va fi inchisa, iar capacitatea de productie va fi transferata la Ploiesti, cea mai mare fabrica a companiei. Motivele care au stat in spatele acestei decizii au fost de asemenea optimizarea productiei si mentinerea pozitiei detinuta de companie in piata locala a berii.

"Nu inchidem fabrica"
Cu toate acestea, reprezentantii Bergenbier neaga faptul ca fabrica de la Blaj va fi inchisa. "Activitatea fabricii de la Blaj este suspendata temporar, nu este vorba de inchiderea unitatii de productie", a subliniat Ghyka.
Bergenbier, companie controlata de la finalul anului trecut de fondul de private equity CVC Capital Partners dupa ce a fost vanduta de gigantul belgiano-american AB InBev, nu a anuntat inca rezultatele inregistrate in 2009.
Potrivit insa estimarilor ZF pe baza datelor aparute in raportul anual al AB InBev, producatorul Bergenbier a inregistrat anul trecut o scadere a volumelor vandute peste ritmul pietei, iar cota de piata s-a diminuat cu circa un procent, la 18%. Piata berii a fost in 2009 una dintre cele mai afectate segmente ale industriei alimentare si a bauturilor, inregistrand o scadere de 13%, potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei, asociatie ce reuneste producatori care detin 90% din piata locala a berii.


De la achizitii la consolidari