Ford mai vrea 2,6 mil. € de la statul roman

Autor: Bogdan Alecu 29.03.2010

Ford Romania solicita in instanta statului roman restituirea a 3,5 mil. $ (2,6 mil. euro), suma reprezentand plata sub forma de taxe vamale in intervalul noiembrie 2007 - noiembie 2008 pentru importul de piese pentru fabrica de cutii de viteze.
"Confirmam existenta unui litigiu intre Ford Romania S.A. pe de-o parte si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala a Vamilor, Directia Tehnici de Vamuire si Control Vamal din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Craiova din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor pe de alta parte", a spus Nadia Crisan, reprezentant al Ford Romania. Procesul se afla pe rolul Tribunalului Dolj si are ca prim termen de judecata data de 8 aprilie 2010.
"La acea vreme fosta Daewoo, actuala Ford Romania, a realizat importuri de piese pentru care s-au platit 3,5 mil. $ taxe vamale. Toate importurile, ca si exporturile sunt supuse unor regimuri vamale. La acea data ei au solicitat import definitiv, pentru care s-au platit taxe. Ei aveau la indemana si posibilitatea de a solicita scutirea de la plata taxelor vamale, cu indeplinirea unor formalitati", a declarat Mircea Matei, director al Directiei Operatiuni Vamale Craiova.
Cererea de restituire de catre statul roman a sumei de 2,6 de milioane de euro, vine dupa ce saptamana trecuta Senatul a adoptat in unanimitate acordul de garantie pentru imprumutul contractat de Ford de la Banca Europeana pentru Investitii. Prin acest acord, statul garanteaza in proportie de 80% imprumutul in valoare de 400 mil. euro contractat de Ford pentru uzina de la Craiova. In plus, Ford Romania a primit ajutor in valoare de 57 mil. euro de la statul roman pentru programele de training derulate de companie.