Profesorii au castigat in instanta 100 de milioane de euro

Autor: Adelina Mihai 28.03.2010

O treime din cei aproape 100.000 de profesori care au castigat anul trecut in procese privind drepturile salariale prevazute in ordonantele de urgenta din 2008 si 2009 vor primi, esalonat, o suma totala de 400 mil. lei (95,2 mil. euro) in urmatorii trei ani.

"Daca ar trebui sa platim integral toti banii castigati in instanta de profesorii care si-au revendicat si au primit majorarea salariala de 33% prin hotarari judecatoresti anul trecut, Ministerul Educatiei ar trebui sa plateasca integral 400 de milioane de lei. Este vorba de 32.000 de cadre didactice care vor primi intr-o perioada de trei ani aceasta suma", afirma surse din Ministerul Educatiei.

In 2008, Parlamentul a adoptat o lege prin care majora salariile profesorilor cu 33%, pe langa o alta majorare de 17% acordata in doua etape profesorilor. Guvernul Tariceanu a respins ordonanta care prevedea cresterea salariilor cu 33% prin alte doua acte normative, declarate ulterior neconstitutionale. O parte din prevederile acestor acte normative au fost preluate intr-o alta ordonanta de urgenta data anul trecut, care bloca majorarile salariale si care a ramas in vigoare pana la finele lui 2009.

Profesorii au dat in judecata Guvernul si au castigat majorarea salariala de 33% in instanta, pe baza faptului ca actele legislative de anul trecut (care prevedeau inghetarea salariilor) includeau prevederi neconstitutionale, mostenite din ordonanta data de guvernul Tariceanu in 2008.

Odata cu aplicarea legii salarizarii, reincadrarea profesorilor s-a facut pe o noua baza, care nu lua in calcul veniturile salariale obtinute de profesori in decembrie 2009.

Premierul a anuntat recent ca Guvernul va asigura profesorilor salarii majorate cu doar 17%, potrivit legii aflate in vigoare si ca va esalona drepturile salariale "suplimentare" castigate in instanta printr-o ordonanta de urgenta.

Pentru acest an, Ministerul Educatiei are fonduri numai pentru o treime din banii necesari acoperirii celor 100 de milioane de euro pe care i-au castigat profesorii prin hotarari judecatoresti.

Sindicalistii din invatamant spun ca protestele din ultima perioada nu au venit ca urmare a neacordarii majorarii salariale date in 2008, de 17%, iar declaratia premierului nu are nicio relevanta. "Noi nu am cerut nicio majorare salariala si nici nu avem o problema cu majorarea salariala de 17%, care s-a acordat pentru toti profesorii. De asemenea, nu am cerut majorari salariale de 50%, ci de 33%, anul trecut, mai ales ca, in ceea ce priveste majorarea de 17%, o parte a fost acordata pentru toti bugetarii, nu numai pentru profesori", spune Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Prin aplicarea legii salarizarii de la 1 ianuarie 2010, salariile profesorilor au scazut din cauza neacordarii unor sporuri si a drepturilor castigate prin hotarari judecatoresti, ceea ce i-a nemultumit pe profesori, care protesteaza in prezent si refuza sa treaca note in catalog in mai multe institutii de invatamant din tara. De altfel, 700 de profesori din Buzau au protestat in ultima perioada pentru a cere dreptul castigat in instanta (majorarea salariala de 33%) de toti cei 5.000 de profesori care lucreaza in Buzau.