Brokerii: Investitorii asteapta sa vada daca optimismul nu este exagerat

Autor: Vlad Anastasiu 25.03.2010

Bursa de la Bucuresti continua sa evolueze preponderent in linie, fara volatilitate prea mare la nivelul indicilor, iar brokerii apreciaza ca prudenta mare din partea investitorilor nu va duce la o crestere semnificativa a lichiditatii in urmatoarea perioada.



Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, cea mai mare apreciere la nivelul indicilor fiind inregistrata de BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, care a urcat cu aproape 2% fata de referinta.

Evolutia BET a fost sustinuta in principal de avansul puternic al titlurilor Bancii Transilvania (TLV), de 5%, actiunile bancare urcand in special dupa anuntul bancii de majorare a capitalului si propunerea de listare la bursa din Viena. Societatile financiare au evoluat aproape in stagnare, inregistrand la nivelul BET-FI un avans de doar 0,2%, sustinut in principal de cresterea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), cu 1,1% peste cotatia de miercuri. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele din categorie care au inchis in scadere, cu o corectie de 0,6%.

"In ciuda aprecierilor din ultima vreme, tendinta generala a Bursei este de o evolutie in linie. Aprecierile vin pe anumiti emitenti in functie de ce stiri apar in piata, insa la doua-trei sedinte sunt urmate de corectii de mica amploare insa. La fel s-a intamplat si in cazul sedintei de azi (ieri - n. a.), piata fiind miscata de stirile care au aparut pe Biofarm si Banca Transilvania. Cred ca doar stirile mai au forta sa miste Bursa, cel putin pentru urmatoarea perioada de timp", a declarat Adrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile Biofarm (BIO) au inregistrat ieri cel de-al doilea cel mai mare rulaj din piata, valoarea transferurilor ridicandu-se la 2,5 mil. lei. Actiunile companiei farma au urcat cu 3,9% aproape fata de cotatia de miercuri, atingand pretul de 0,242 lei/actiune.

Rulajul total al pietei s-a ridicat la putin peste 7,4 mil. euro, transferurile pe piata de actiuni insumand 6,9 mil. euro.

"Lichiditatea va evolua in stransa legatura cu volatilitatea pietei, iar volatilitatea va fi data de stirile care apar. Daca vor veni evenimente care sa determine miscari pe anumite titluri, vom vedea o lichiditate ceva mai mare decat media pietei. Daca nu, ma astept ca lichiditatea medie zilnica sa nu depaseasca cinci milioane de euro", a adaugat Barbulescu.

Cresteri peste media pietei s-au inregistrat si in sectorul energetic, in special pe titlurile OMV Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL), care au urcat cu 1,5% si respectiv 2,5% fata de cotatiile de miercuri.

Titlurile Oltchim Rm. Valcea (OLT) au inregistrat o apreciere de peste 10,2%, una dintre cele mai mari din piata, titlurile combinatului chimic urcand la pretul de 0,301 lei/actiune.

"Exista o reticenta prea mare din partea investitorilor, care asteapta sa vada daca nu cumva optimismul se duce prea in fata si daca nu este cumva exagerat. In cazul unor semnale mai concrete in acest sens, nu este exclus sa vedem ceva corectii mai de amploare in piata, in conditiile in care multe dintre actiuni au atins pragul maxim din 2008 chiar", a mai spus Barbulescu.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au inchis in scadere, cu o corectie de aproape 1,3%, dupa ce cinci companii au cerut intrarea Dafora in insolventa, iar actiunile Condmag Brasov (COMI) au coborat cu 1,7% sub cotatia de referinta de miercuri.

"Raportarea unor rezultate mult sub asteptari si agravarea situatiilor financiare la nivel european ar putea fi un semnal de corectii pentru investitori", a incheiat Barbulescu.

De urmarit astazi