ULTIMA ORA/ Ce face un ambasador al culturii de Ziua Mondiala a Teatrului

Autor: Ziarul de Duminica 25.03.2010
Puţin după reprezentaţia de mare succes a spectacolului Trei surori in regia lui Gabor Tompa (foto) la Budapesta, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a primit invitaţia de a juca patru spectacole in importante teatre ale capitalei ungare. Invitaţia a fost lansată de către Biroul Egtajak, organizatorul programului "Seri Teatrale la Budapesta". Scopul acestui program este de a oferi spectatorilor din Budapesta o imagine a culturii teatrale maghiare contemporane prin viziunea artiştilor de peste hotare.
In perioada 26-29 martie vor fi prezentate spectacolele: Richard III de Shakespeare, Născut pentru niciodată de Andras Visky (ambele montate de Gabor Tompa), spectacolul pentru copii Dincolo de Muntele-Mânjit, de Daniel Varro - Gabor Presser (regia: Attila Keresztes) şi producţia Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, cea mai recentă premieră a teatrului (regia: Andrei Şerban).
Reprezentaţia de deschidere a seriei programelor, in data de 26 martie, ca o avanpremieră la Ziua Mondială a Teatrului, va fi Richard III. Spectacolul va avea loc de la ora 19.00 in Vígszínhaz (Teatrul de Comedie), "in aceeaşi clădire proiectată de Fellner şi Helmer, unde a fost prezentat spectacolul Trei surori. Ambele producţii au fost puse in scenă de Gabor Tompa.
In data de 27 martie, de la ora 18.00 va avea loc spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj prezentat in premieră vara trecută, la Avignon: Născut pentru niciodată. Piesa a fost jucată de 23 ori in cadrul programului OFF al festivalului, fiind inclusă de către portalul festivalier.net intre cele mai bune spectacole ale anului 2009. De la ora 20.00, in sala mică a Teatrului Merlin, regizorul spectacolului şi directorul singurului teatru maghiar care actualmente este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, Gabor Tompa va fi invitat la o discuţie cu Adrienne Darvay Nagy. Discuţia este intitulată "Ambasador al teatrului in lumea largă", având in vedere că Gabor Tompa a primit in ianuarie 2009, la New York, titlul de "Ambasador al Culturii Maghiare", din a cărui justificare cităm: "Cariera lui, care de cele mai multe ori se exprimă in limba maghiară, este un exemplu eclatant al afirmaţiei că teatrul bun nu cunoaşte frontiere lingvistice, politice sau culturale."
In data de 28 martie, de la ora 16.00, publicul va putea viziona spectacolul pentru copii de Daniel Varro şi Gábor Presser: Dincolo de Muntele-Mânjit in regia lui Attila Keresztes, la Teatrul Pesti Magyar Színhaz.
In sfârşit, in 29 martie, de la ora 20.00 va fi prezentat cel mai recent spectacol al regizorului Andrei Şerban, Strigăte şi şoapte de Ingmar Bergman, de asemenea la Teatrul Pesti Magyar Színház.
P.S.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată in 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru (ITI). Este sărbătorită anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI si de comunitatea teatrală internaţională. In fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului fiecare ţară işi poate organiza propriul său eveniment. In România, evenimentul naţional este campania "Artiştii pentru artişti", cu un spectacol-emblemă, cu participarea instituţiilor de profil din ţară şi cu un mesaj naţional semnat de Ion Caramitru. Spectacolul din acest an este "In căutarea dorului pierdut", Tudor Gheorghe. Spectacolul are loc luni, 29 martie, ora 19.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare.