TRADUCERI/ Planul infinit

Autor: Stelian Turlea 25.03.2010
La Humanitas fiction exista seria de autor Isabel Allende, coordonata de Denisa Comanescu, in care au aparut pana acum unsprezece romane, ultimul fiind "Planul infinit"*, in traducerea, ca majoritatea celorlalte, a pasionatei si neobositei Cornelia Radulescu.
Isabel Allende este astazi o scriitoare de foarte mare succes. Nepoata a presedintelui chilian Salvador Allende, asasinat in timpul loviturii de stat din 1973, Isabel Allende s-a refugiat in timpul dictaturii lui Pinochet in Venezuela, unde a lucrat ca ziarista vreme de cincisprezece ani. Primul roman, publicat in 1982, "Casa spiritelor", a cunoscut un succes enorm si a devenit besteseller international. Cartea de fata dateaza din 1991 si este primul roman pe care Isabel Allende l-a scris si publicat dupa stabilirea in Statele Unite, intr-un stil diferit de precedentele, incat pe unii cititori i-a incantat - remarcau criticii - pe altii i-a nedumerit. Dar toti au remarcat capacitatea cu care Allende tine trama in mana si reuseste sa creeze un portret fascinant al Americii, dintr-o perspectiva anglo-hispanica.
Este istoria fiului unui predicator care strabate Vestul american propovaduind adevarul despre Planul Infinit al Universului. "Purtam fiecare planul in noi, numai ca e o harta neclara si greu de descifrat, de aceea dam atâtea ocoluri si ne mai si ratacim." Cand familia predicatorului se stabileste in California, Gregory Reeves creste in ghettoul spaniol, unde isi face prieteni care il vor insoti intrega viata. In paralel cu ascensiunea lui Gregory, care invata si ajunge un avocat de succes, dar risipitor si lipsit de noroc la femei, cititorului i se infatiseaza evolutia Americii postbelice: miscarile pentru drepturile civile, revolutia hippy, razboiul din Vietnam, invazia drogurilor. Eroul si cei apropiati lui trec prin toate transformarile care cuprind America.
Nenumaratele personaje si intamplari ale cartii, una clasica in ceea ce priveste epica si stilul, transforma romanul intr-o poveste despre singuratate si iubire, tradari si infrangeri, dar si intr-o imagine extrem de vie a framantarilor imensei tari. Un roman fabulos cu personaje/caractere care se tin minte.

*) Isabel Allende, "Planul infinit", Editura Humanitas fiction, colectia Raftul Denisei. Traducere de Cornelia Radulescu.