Ce ar trebui schimbat in lege ca sa-ti concediezi managerii mai usor

Autor: Adriana Rosoga 25.03.2010

Codul muncii ar trebui modificat pentru a permite angajatorilor sa poate desface mai usor contractele de munca pentru cazurile aflate la limita culpei in special in cazul top si middle managerilor, considera Carmen Stirbu, head of employment in cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

"Cum se prezinta cadrul legal in acest moment, angajatorul practic are o singura solutie viabila pentru a desface un contract de munca cu un top sau middle manager, si acesta este acordul partilor. Insa in acest caz este nevoie de consimtamantul salariatului, ceea ce face ca negocierea sa ajunga sa fie controlata de angajat. Este necesar un mijloc legal prin care angajatorul sa poata efectiv inceta denuntarea unilaterala cu preaviz si pachet compensatoriu prestabilite", a spus Carmen Stirbu in cadrul conferintei "ADN-ul oamenilor pe care trebuie sa-i pastrezi in companie pentru a iesi cu bine din criza" organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu: Citibank at Work, Mastercard, Medlife, Schoenherr si Asociatii, Asebuss, Total Soft, Yourway, Vapro.

Avantajele pentru salariat, adauga ea, sunt un termen de preaviz mai mare, de exemplu 2-6 luni, pachet compensatoriu (de exemplu 2-6 salarii), in functie de vechime si beneficiul indemnizatiei de somaj.

Pentru angajator avantajele sunt incetarea imediata a contractului fara motivarea deciziei, risc minim de a pierde in instanta, precum si posibilitatea de a inceta oricand orice contract de munca la costuri prestabilite.