Salarii cu 60% mai mari pentru absolventii de EMBA

Autori: Adelina Mihai , Alina Pahoncia 24.03.2010

Salariul mediu al unui absolvent de MBA aflat in primele zece cele mai bine cotate programe din lume este de 8.800 de euro pe luna, in timp ce absolventii programelor de EMBA aflate in topul realizat de cotidianul britanic Financial Times (FT) castiga, in medie 14.000 de euro lunar, mai mult cu 62%.



Principala diferenta dintre cele doua programe o reprezinta publicul tinta: daca un MBA se adreseaza cu precadere tinerilor absolventi de facultate, cu experinta mai redusa in munca si care isi propun sa avanseze intr-o pozitie manageriala, accederea la un program de EMBA este putin restrictiva. In general, programele de EMBA se adreseaza managerilor care au acumulat deja o experienta cuprinsa intre 3 si 5 ani pe pozitii de conducere.

Scolile americane domina topul celor mai bune programe de MBA din lume, potrivit editiei din acest an a clasamentului realizat de FT, intrucat sase din primele zece scoli de afaceri sunt americane, iar cele mai mari salarii le au tot absolventii de pe continentul nord-american. Cel mai bine castiga absolventii Stanford University (locul 4 in lume), care ajung la salarii de peste 10.000 de euro lunar.

Chiar daca au salarii mai mici decat absolventii de EMBA, managerii care au absolvit un program de MBA de top au parte de cresteri salariale de 120% dupa absolvire. In schimb, absolventii celor mai bune programe de EMBA din lume primesc salarii mai mari, in medie, cu 83%, dupa absolvirea programului.

Cel mai bun program de EMBA a fost oferit anul trecut de scoala de afaceri chineza Kellog Hong Kong UST Business School, care a detronat astfel scoala americana Columbia Business School, prima in clasamentul din 2008.

Un absolvent al celui mai bun program de EMBA oferit de scoala de afaceri chineza castiga, in medie, 28.900 euro pe luna la trei ani dupa absolvire.

Daca in clasamentul din 2008 absolventul celui mai bun program de EMBA - oferit de Columbia Business School - castiga, in medie, 18.000 de euro pe luna, anul trecut salariile celor care au urmat acest program, clasat pe pozitia a treia in top, au scazut cu aproape 3.000 de euro pe luna. Totusi, cei care vor beneficia de cele mai mari cresteri salariale dupa absolvire vor fi absolventii scolii de afaceri IE Business School din Spania: cei care aleg programul de MBA vor castiga cu 159% mai mult dupa absolvire, in timp ce managerii care urmeaza programul de EMBA vor avea salarii mai mari cu 137%.

20% din absolventii de MBA nu-si gasesc usor un job

Unul din cinci absolventi de programe de MBA nu a reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa trei luni de la absolvire, arata cele mai recente informatii colectate de FT de la scolile de afaceri. Procentul este dublu fata de cel inregistrat in 2008. Insa impactul crizei nu a fost resimtit doar de proaspetii absolventi ai programelor de MBA, intrucat cei care si-au incheiat studiile in 2006 au raportat salarii mai mici fata de colegii lor care au absolvit in 2005. Per total, salariile absolventilor din 2006 au scazut, in medie, cu 1,5% fata de cele ale absolventilor din 2005. Salariul mediu al acestora a fost anul trecut de 7.400 de euro, in conditiile in care la trei ani dupa absolvire cresterile salariale inregistrate au fost de 98%.

Absolventii de MBA cu cele mai mari salarii lucreaza in sectorul financiar- bancar si in consultanta. Din 2002 pana anul trecut, salariile absolventilor de MBA au suferit un trend descrescator, iar salariile din banci au suferit cea mai mare reducere in ultimii sapte ani: daca in 2002 un absolvent de MBA care lucreaza in banci castiga 14.000 de euro pe luna, in 2009 salariul incasat a scazut la 8.000 de dolari pe luna. In aceeasi perioada, salariile din consultanta au urmat trendul din sectorul financiare.

Impactul crizei actuale in randurile celor care au ales aceasta perioada pentru a urma cursurile unui program de MBA se vor reflecta in topurile FT din 2012.