SUA - Ce aduce nou administratia Obama prin reforma sistemului medical?

Ziarul Financiar 22.03.2010

Cel mai important pachet de reforma a sanatatii aprobat de Congresul american din 1965 pana in prezent a devenit realitate, dupa ce Camera Reprezentantilor a votat, in urma cu cateva ore, pachetul de legi privind sistemul de asistenta medicala - prioritatea nr.1 a administratiei Obama in planul politicii interne.

Spre exemplu, americanii (cu exceptia indienilor americani, a imigrantilor ilegali si a persoanelor aflate in inchisoare) vor fi obligati sa cumpere o "asigurare minima esentiala" pentru ei si pentru copiii lor, fie prin intermediul angajatorului, fie pe cont propriu, prin institutia "burselor de asigurari" (SHOP Exchanges - Small Business Health Options Programs).

Cei cu venituri sub 44.000 de dolari pe an (88.000 pentru o familie de 4 persoane) se califica pentru ajutor, dupa un sistem de calcul care ofera subventii cu atat mai mari cu cat veniturile sunt mai mici. Subventia va fi primita direct de asigurator.

Finantarea sistemului a fost un alt subiect de controversa, tinand cont ca una dintre surse va fi contributia americanilor care castiga peste 200.000 de dolari pe an - 3,8% din veniturile anuale obtinute din investitii (dobanzi, dividende, chirii).

Cititi mai multe despre sistemul medical din SUA si despre reformele adoptate pe www.businessmagazin.ro.