Educatie de criza: MBA sau certificare internationala in finante?

Autor: Adelina Mihai 22.03.2010

Cat de mult impresioneaza pe timp de criza un master de business? Sunt absolventii programelor de MBA avantajati in ochii angajatorilor? Dar cei care au obtinut certificari internationale precum CIMA sau ACCA, ale caror costuri ajung pana la 15.000 de euro?



Pentru Theodor Alexandrescu, seful celei de-a doua mari companii din piata asigurarilor de viata, Alico (fosta AIG Life), care a urmat cursurile unui program de Executive MBA la ASE si Washington University intre 1995 si 1997, networkingul a fost cel care a dat valoare programului.

"EMBA-ul a fost in acel moment o recomandare pentru firmele americane care veneau sa faca recrutari in Romania. Valoarea programului nu a constat in cursurile care au fost predate, ci in networking si in abilitatile de lucru in echipa dobandite in timpul programului. Eram cel mai tanar din grupa si aveam multi colegi cu functie de director general, care aplicau in companiile lor ce invatau la studiile de caz si de la care am invatat foarte multe lucruri", isi aminteste Alexandrescu. In opinia sa, programul pe care l-a urmat a reprezentat in acel moment o oportunitatea foarte mare de dezvoltare profesionala, pentru ca existau destul de putini oameni care sa stie cum sa conduca un business si foarte putini de la care sa invete cum sa conduca un business.

La randul sau, Daniel Catana, absolvent al unui program de MBA in SUA, care este in prezent consultant in management in cadrul unei companii de consultanta de pe piata locala, crede ca uneori scolile de afaceri exagereaza atunci cand prezinta pachetele de beneficii de dupa absolvire, si astfel MBA-ul a devenit un "must have" al celor care isi doresc o functie de conducere.

"La romani exista aceasta atractie spre a fi sef, iar un MBA pentru exact aceasta functie ii pregateste. Insa eu cred ca cei care au ales sa urmeze un program de masterat specializat in finante, contabilitate sau marketing si-au gasit de lucru mult mai usor decat cei care au urmat cursurile unui program de MBA", spune Catana.

George Butunoiu, managing partner al firmei cu acelasi nume si unul din cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, este de parere ca cei care detin o diploma de MBA se considera "mult mai valorosi decat restul" si, uneori, reu sesc sa fie convingatori la interviurile de angajare, chiar daca nu sunt atat de bine calificati ca si alti candidati, mai ezitanti.

"Cei mai multi fac un MBA pentru ca da bine in CV, evident, nu dintr-o mare sete de cunoastere. Daca ar fi altfel, si-ar cumpara cateva carti din care ar invata mult mai multe si le-ar ramane si o gramada de bani pentru altele. Asa ca am vazut si destui pentru care «investitia» respectiva s-a dovedit foarte neinspirata", spune head-hunterul.

Si Daniel Catana este de parere ca daca cineva alege sa urmeze un program de MBA care nu este bine cotat si il finanteaza din fonduri proprii are de pierdut.

"Daca nu te duci la primele 25 sau la cel mult primele 50 din clasamentul celor mai bune programe din lume, cele cateva zeci de mii de euro scoase din buzunar nu reprezinta o investitie prea rentabila".

Ce sunt CIMA si ACCA?

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), o calificare profesionala care ofera o specializare profunda in contabiliate financiara, ar putea fi o alternativa pentru managerii care vor sa performeze in domeniul financiar si care ar putea fi capabili sa intocmeasca situatii financiare. O alta calificare, CIMA (Chartered Institute of Management Accounting) ofera posibilitatea analizarii unei situatii financiare si luarea unei decizii pe baza acelei analize.

"Exista doua directii de dezvoltare profesionala pentru profesionistii care doresc sa-si dezvolte cariera la un nivel de recunoastere internationala: fie parcurcand o calificare profesionala internationala, fie prin participarea la un program de MBA de top. Diferentele si asemanarile intre aceste calificari profesionale pe orice functie cheie din business si MBA-uri luate de la scoli de afaceri de varf din lume sunt intelese desigur la nivelul companiilor multinationale cu care noi lucram, dar nu la o scara mai larga, spune Matilda Crossman, managing director al firmei britanice de training The Exp Group.

CIMA este o calificare profesionala aflata la jumatatea distantei dintre ACCA si MBA, oferind specializare pe trei arii de business: conducerea unui business si gestionarea resurselor, operatiuni si strategie si performance management (foarte detaliata in cazul unui MBA).

"Piata este suficient de sofisticata in prezent, si in cadrul unei companii multinationale exista o segregare clara intre profesionistii responsabili de raportare financiara si cei responsabili de planificare si bugetare, de exemplu. De aceea in cadrul acestor companii, se justifica sa se sustina aceste specilizari cu calificarile profesionale potrivite, respectiv ACCA pentru prima categorie si CIMA pentru cea dea doua categorie de specialist", mai spune Matilda Crossman.

Camelia Mihai, finance manager la o multinationala din industria tutunului prezenta pe piata locala, detine deja o diploma de calificare de tip ACCA. "Este o certificare ce acopera nu numai partea financiar-contabila, dar imbina foarte bine pachetul complet de cunostinte de analiza de business, strategie, leadership, managementul oamenilor, oferind o viziune de ansamblu asupra unei companii si reducand nevoia obtinerii unei alte calificari de tip CIMA sau MBA", spune Mihai. Aceasta calificare, dar si cu nostintele acumulate de-a lungul timpului i-au adus promovari pe care altfel nu le-ar fi putut obtine in conditiile actuale de pe piata muncii. Pe de alta parte, Manuela Maftei va incepe anul acesta un program de calificare de tip CIMA, si nu ACCA sau MBA. In prezent, este Head of Support Services la o companie ce apartine grupului portughez Martifier, cu activitati pe mai multe piete (cum ar fi constructii si energie), functie din care coordoneaza departamentele de contabilitate, financiar, control si achizitii pentru 30 de companii din grup. De ce nu a ales un ACCA sau un MBA?

"Din punctul meu de vedere, CIMA este o foarte buna combinatie intre un ACCA si un MBA. ACCA este foarte tehnic pentru partea de contabilitate si audit, iar MBA este un program general, care ar trebui urmat dupa ceva ani de experienta, intrucat cel mai important atu al MBA-ului este impartasirea experientei intre participanti", spune Maftei.

MBA-ul nu este pentru toata lumea

Admiterea la un program de MBA este mult mai rigida, candidatii trebuie sa aiba experienta manageriala de cativa ani inainte de a-si depune dosarul la o scoala de afaceri si sa cunoasca cel putin o limba straina. In schimb, la programe de tipul ACCA sau CIMA, admiterea se face mai usor.

Pentru inscrierea la un program de MBA, candidatii trebuie sa aiba trei ani de experienta manageriala, sa vorbeasca fluent limba engleza si sa sustina testul GMAT (Graduate Management Admissions Test). "Avem foarte multi cursanti care au si calificarea ACCA. Depinde foarte mult care este obiectivul profesional al celui care urmeaza programul, sa ajunga director general sau regional si sa obtina acele soft-skills necesare acestor functii sau sa se specializeze pe un domeniu si sa dobandeasca abilitatile tehnice de care are nevoie", este de parere Bianca Ioan, director de marketing in cadrul programului de Executive MBA oferit de ASEBUSS.

Ronnie Smith, business developer in cadrul companiei de training BPP Professional Education, crede ca absolventii calificarii CIMA lucreaza in toate tipurile de afaceri si pot lucra in functii de manageri financiari, dar si ca CFO sau CEO, fiind "lideri de afaceri care detin o calificare financiara". "Titularii de MBA nu sunt membri ai unor corpuri profesionale si nu trebuie sa respecte niciun regim disciplinar care sa reglementeze conduita lor profesionala de afaceri. Calificarea CIMA se afla, din punct de vedere academic, la aceleasi standarde inalte ca si cele mai bune MBA-uri, dar este mai specifica in atentia pe care i-o ofera domeniului finantelor in afaceri", spune Smith.

In procesul de recrutare, studiile conteaza in proportie de 95% pentru proaspetii absolventi care nu au prea multa experienta de lucru. Nu acelasi lucru se poate spune despre executvii de top, cu varste de peste 40 de ani, pentru care experienta profesionala reprezinta cel mai important criteriu la angajare. "Eu fac de peste 18 ani recrutari pentru pozitii de top. Nici macar o data in cei 18 ani nu mi s-a cerut de catre un angajator sa-i prezint cu prioritate candidati cu MBA si nici nu a fost adus in discutie asta drept un criteriu de selectie", adauga head-hunterul.

MBA - Master of Business Administration

CIMA - Chartered Institute of Management Accounting

ACCA - Association of Chartered Certified Accountants