Director in consiliul de conducere al Apple, Jerry York, moare la varsta de 71 de ani

Ziarul Financiar 18.03.2010

Jerry York, consilier al investitorului miliardar Kirk Kerkorian si executivul a carei activitate s-a desfasurat atat in sectorul auto cat si cel IT, a murit, se arata intr-un comunicat al Apple preluat de Reuters.

York, care a facut parte din Consiliul de conducere al Apple, a lucrat anterior si ca CFO in cadrul IBM si Chrysler, dar si in consiliul de conducere al General Motors.

Cunoscut pentru capacitatile sale de executiv, York a criticat puternic conducerea GM in perioada februarie-octombrie 2006, cerand reducerea numarului de branduri produse de companie, lucru ce intr-un final s-a intamplat in urma procesului de iesire din faliment sub controlul guvernului american.

Vorbind la summitul Reuters Auto de la Detroit, in noiembrie, a numit planurile GM de relansare pe bursa in 2010 drept "cel mai idiot lucru din lume" si a spus ca Chrysler are 50% sanse se supravietuire sub conducerea Fiat.

Jerry s-a alaturat consiliului director al Apple in 1997. "A fost un pilon al expertizei financiare si de afaceri si membru important al consiliului in ultimii ani", a declarat Steve Jobs, CEO-ul Apple.

"A fost un privilegiu sa il cunosc si sa lucrez cu Jerry si ii voi simti lipsa", a completat Jobs in comunicat.

York s-a realaturat consiliului de conducere al Apple dupa ce Steve Jobs s-a intors la conducerea gigantului tehnologic dupa zece ani de pauza.

York a fost reales in consiliul director al Apple cu doar cateva saptamani inainte de intalnirea anuala a companiei.

York a demisionat din consiliul de administratie al GM in urma tensiunilor cu conducerea producatorului auto dupa ce propunerea sa de aliere cu grupul Renault-Nissan nu a fost acceptata.