Ce a raspuns Tariceanu la cererea BNR ca presedintele FMI sa tina un discurs in Parlament: Nu suntem o tara de lumea a treia

Ziarul Financiar 18.03.2010

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat, marti, in sedinta BP a Camerei, o propunere a BNR care doreste ca presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, sa adreseze o alocutiune Parlamentului reunit, precizand ca acest lucru este exagerat si excesiv, Romania fiind pusa in situatia unei "tari de lumea a treia", informeaza Mediafax.

Conform stenogramei sedintei BP de marti, 16 martie, subiectul privind doleanta BNR ca presedintele FMI sa se adreseze Parlamentului a fost prezentat de presedintele Camerei, Roberta Anastase, care a precizat ca exista o informare de la Banca Nationala in acest sens.

Liderul deputatilor PNL a comentat subiectul considerand ca este "un pic exagerat" ca Parlamentul sa se intruneasca pentru a-l asculta pe presedintele Fondului, mentionand ca Romania nu este o tara din lumea a treia.

"Eu cred ca, fata de anii '90, cand Romania avea nevoie de FMI ca de aer si FMI ne dadea indicatii foarte precise cum sa facem restructurarile, totusi, exista o evolutie a Romaniei si cred ca este un pic exagerat, daca nu chiar prea mult, sa reunim Parlamentul in sedinta comuna ca sa-i dam posibilitatea lui Dominique Strauss-Kahn sa se adreseze. Eu cred ca noi ne facem treaba tocmai accelerand aceasta procedura, au fost dezbateri, dar cred ca interlocutorul firesc al FMI trebuie sa fie Guvernul si nu Parlamentul. (...) In conditiile acestea, mie mi se pare ca noi facem un gest excesiv, care ne pune intr-o situatie de tara din aceasta de lumea a treia, asa, oarecum; vine Fondul, se strange tot Parlamentul si stam cu totii", a afirmat Tariceanu.