Feldstein: Planul de austeritate al Greciei va esua. E posibil ca tara sa iasa din zona euro

Ziarul Financiar 17.03.2010

Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si cel care in urma cu doua decenii a declarat ca euro se va dovedi a fi o "slabiciune economica", a declarat ca planul de austeritte al Greciei va esua iar tara ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro pentru a se ocupa de criza fiscala, informeaza Bloomberg.

Sub presiunea investitorilor si a oficialilor UE, premierul George Papandreou spera sa reduca din cheltuielile bugetare care au ajuns sa reprezinte 12,7% din PIB-ul Greciei, urmand ca pana in 2012 procentul sa scada la 3%.

"Ideea conform careia Grecia ar putea ajunge de la un deficit de 12% acum la unul de 3% peste doi ani este una fantezista in acest moment", a spus Feldstein, care este si sfatuitorul de taina al presedintilor americani, de la Ronald Reagan pana in prezent. "Alternativele sunt fie intrarea intr-un default, parasirea (zonei euro - n.r.) sau ambele".

Diagnosticul sau este in contra celui dat de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, care considera ca strategia Greciei este una "convingatoare", respingand astfel orice speculatie "absurda" privind iesirea din zona euro a Greciei.