Pensiunile agroturistice pot lua gratis pana la 10.000 de euro de la BERD pentru brosuri, cataloage sau pagina web

Autor: Adriana Rosoga 17.03.2010

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finanteaza pensiunile agroturistice cu pana la 10.000 de euro pentru servicii de consultanta pentru realizarea unei pagini de prezentare web, implementarea sistemului HACCP privind siguranta alimentara, pentru certificarea produselor traditionale locale, dar si pentru proiecte complexe de marketing incluzand analiza pietei locale, a clientilor si a concurentei, previziuni privind evolutia pietei, dezvoltarea de pachete promotionale, realizarea unei identitati vizuale (brand) sau realizarea de materiale de promovare (brosuri, cataloage, etc.).

Finantarea nerambursabila se acorda prin "Programul de finantare a consultantei in afaceri BAS Romania", administrat de BERD.

"Strategia Programului BAS pe 2010 vizeaza intensificarea eforturilor de sprijinirea a intreprinzatorilor din agroturism. Conform noii strategii, de exemplu, firmele mici din mediul rural pot primi pana la 75% finantare nerambursabila BAS, dar nu mai mult de 10.000 de euro", spune Daniela Marin, directorul national al programului BAS Romania (Business Advisory Services).

Pentru a avea acces la bani, solicitantul trebuie sa completeze in prealabil o cerere care poate fi obtinuta de pe site-ul BAS Romania. "Cererea se depune la sediul nostru din Bucuresti si solicitantul va primi un raspuns in maxim cinci zile. Se face apoi evaluarea proiectului pe baza documentatiei prezentata de firma: bilantul pe doi ani si un certificat de la Registrul Comertului din care sa reiasa ca structura capitalului este majoritar romaneasca, descrierea proiectului", explica Marin.

BAS finanteaza nu numai proiectele de consultanta ale pensiunilor agroturistice, ci si proiecte initiate de orice firma privata cu capital majoritar romanesc care au cel putin doi ani vechime si mai putin de 250 angajati. "Ne vom axa pentru finantare pe proiectele agroturistice, dar nu vom refuza firmele din alte sectoare care solicita fonduri nerambursabile pentru consultanta", spune directorul programului BAS.

BAS a finantat peste 160 de proiecte in valoare totala de 1,9 mlioane de euro, din care aproape 1 milion de euro reprezinta finantare nerambursabila. Bugetul ramas pentru finantare este de 300.000 de euro.

Pentru ce pot lua bani pensiunile agroturistice: