Adriean Videanu vede luminita de la capatul tunelului: „Relansarea e la orizont, industria creste, investitorii capata incredere”

Autor: Roxana Petrescu 15.03.2010

Ministrul economiei Adriean Videanu a anutat ca relansarea economica va veni in urmatoarele luni, bazandu-se in special pe modul in care a evoluat productia industriala in ultimele patru luni, si cere incredere in economia romaneasca, devenita din nou interesanta pentru investitori.



"In ultimele patru luni, productia industriala, sustinuta de energie si gaze, a avut o crestere medie de peste 5%. In ianuarie am avut o crestere industriala de 6,8%. Avand in vedere ca productia industriala este baza pentru cresterea economica si in zona serviciilor, sunt, de asemenea, optimist ca lunile urmatoare vor insemna inceputul relansarii economice a Romaniei", a declarat, la finele saptamanii, Adriean Videanu, ministrul economiei, citat de Mediafax.

Anul trecut, economia Romaniei s-a restrans cu 7,1% comparativ cu anul 2008 cand a inregistrat o crestere de 7,1%. Masurile anticriza luate de guvernul de la Bucuresti au fost criticate atat de mediul de afaceri local care spune ca nu resimte nicio imbunatatire a situatiei economice, precum si de organismele financiare internationale cum ar fi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Sa luam exemplul Romaniei, unde guvernul a anuntat in februarie 2009 un pachet de stimulare a economiei in valoare de 13 miliarde de euro pentru a combate efectele crizei. Ideea era de a aloca cea mai mare parte, de peste zece miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructura. Pana acum, «stimulii» au fost mai mult imaginari decat reali, putine proiecte au fost demarate, iar efectul asupra cresterii economice a fost neglijabil", spunea saptamana trecuta un economist al BERD. Declaratia a fost imediat contrazisa chiar de catre Videanu, care a precizat ca "cel de la BERD nu cunoaste realitatea din Romania."

Intre timp insa mesajele optimiste transmise de ministrul economiei vin in contextul in care chiar presedintele Traian Basescu a precizat ca nu este exclus ca Romania sa mai faca un imprumut daca Executivul nu taie cheltuielile. Mai mult, desi cresterea economica ar fi trebuit sa apara chiar din ultimul trimestru al anului trecut, acum orizontul de asteptare s-a mutat pentru a doua jumatate a anului.

Videanu spune ca sectorul energetic va fi unul dintre domeniile care vor contribui la relansarea economica.

Potrivit acestuia, "trebuie incredere in economia romaneasca", iar investitorii straini au inceput sa isi recapete aceasta incredere. Una dintre ultimele investitii anuntate este cea a EADS, gigantul industriei aerospatiale, pe platforma IAR de la Brasov. Totodata, o companie americana de utilaj petrolier, Lukfin, are in analiza o investitie de 300 de milioane de dolari in Romania.

"Eu apreciez succesul extraordinar legat de emisiunea de obligatiuni a statului roman. Noi am avut o emisiune de un miliard, s-au subscris cinci miliarde, ceea ce inseamna increderea investitorilor in Romania, iar acest lucru pentru mine este un mesaj pozitiv", a sustinut Videanu. El a mentionat si agentiile de rating, care au apreciat in ultima perioada redresarea economica a Romaniei, revizuind ratingul de tara de la negativ la stabil.

Pe de alta parte, referindu-se la proiectele pe termen lung, Videanu a declarat ca noua centrala nucleara a Romaniei va fi construita cu siguranta in Transilvania, dar amplasamentul exact va fi stabilit in functie de tehnologia care va fi aplicata.

In ceea ce priveste Romgaz, el a spus ca o delegatie a firmei va pleca la Moscova in 22 martie, pentru a continua negocierile cu Gazprom in privinta unei colaborari mai stranse.

Ministrul a reiterat ideea renuntarii la intermediari, in domeniul importului de gaze, incepand din 2012, cand expira contractele pe care statul roman le are cu intermediarii, si a precizat ca se duc negocieri si in acest sens cu cei de la Gazprom.

Industria si exporturile tureaza motoarele de crestere economica la inceput de an

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, cu o stransa corelatie cu evolutia Produsului Intern Brut, a inregistrat in ianuarie un avans de 7% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce exporturile au adus o surpriza si mai placuta, o crestere luna la luna de 20%.

Acestea sunt considerate sperantele iesirii din criza si motoarele viitoarei cresteri economice.

Pe langa efectul de baza favorabil, adica faptul ca raportarea la o baza foarte scazuta determina in mod automat cresteri mari (productia industriala scazuse cu 14% in ianuarie 2009, iar exporturile cu 24%), ce angreneaza aceste cresteri la inceput de an?

Avansul productiei industriale s-a datorat productiei si furnizarii de energie electrica, termica si gaze cu 13% mai mult decat in ianuarie 2009 si cresterii din industria prelucratoare de 8%.

Dupa o alta clasificare a Institutului National de Statistica, industria bunurilor de capital a avansat cu 23%, industria energetica cu aproape 10%, iar industria bunurilor intermediare cu 7%. Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent, de aproape 13%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, de aproape 12%.

Exporturile au crescut pe baza livrarilor de masini si a echipamentelor de transport, care detin in continuare o pondere majoritara in structura exporturilor, de peste 40%, la distanta mare de urmatoarea grupa importanta in exporturi, combustibilii minerali si lubrifiantii, care detine 7% din exporturile din ianuarie.

Grupa "alte produse manufacturate" detine 35% din exporturile Romaniei.

Autovehiculele se exporta, dar nu se vand si nici nu se mai repara la fel de mult ca in urma cu un an, arata datele INS. Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat o scadere semnificativa de 29%, cauzata in principal de comertul cu autovehicule.

Desi partenerii externi din tari membre ale zonei euro sunt considerati a fi sprijinul Romaniei in reluarea cresterii economice, datele statistice arata ca exportatorii romani au stiut sa se reorienteze si pe alte piete, mai "exotice".

Exporturile in afara UE au crescut in luna ianuarie cu 30% la valorile exprimate in euro fata de ianuarie 2009, in timp ce exporturile in spatiul comunitar au crescut doar cu 17%. De asemenea, volumul exporturilor in UE nu mai detine o pondere la fel de mare ca anul trecut. Ponderea livrarilor in spatiul comunitar a scazut de la 77,5% in ianuarie anul trecut la 75,5% in ianuarie anul acesta.

Revigorarea industriei apare si in datele privind constructiile. "La constructiile ingineresti (de exemplu halele - n. red.) s-a inregistrat o crestere cu 16,3%", noteaza INS. In acelasi timp, volumul lucrarilor de constructii pe segmentul cladirilor rezidentiale a avut o scadere puternica de 42%, iar pe segmentul cladirilor nerezidentiale de 28%. Izabela Badarau