Brokerii se asteapta la marcari de profit pe actiunile mici cu cresteri mari

Autor: Vlad Anastasiu 11.03.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in aceeasi nota, pe un rulaj extrem de redus, de doar 4,2 mil. euro pe piata de actiuni, si lipsita de volatilitate, cea mai mare variatie fiind inregistrata pe sectorul energetic. Indicele de profil BET-NG a urcat cu 0,3%. Indicele BET al celor mai lichide zece titluri s-a majorat cu 0,1%, in timp ce societatile financiare au inchis in stationare, la nivelul de 29.450 de puncte.

Valoarea transferurilor pe piata de obligatiuni s-a ridicat la peste 21,5 mil. euro, rulajul total al BVB de ieri fiind de circa 25,7 mil. euro.

"Nu cred ca banii care intra pe piata de obligatiuni sunt de fapt potentiali bani care ar putea intra pe piata principala, cea de actiuni. Nu investitorii privati intra la cumparare de obligatiuni, ci fondurile de investitii, care cauta intrumente cu venit fix si care mizeaza in continuare pe o politica de reducere a dobanzii monetare din partea BNR", a explicat Darie Moldovan, directorul de tranzactionare la societatea de intermediere Broker din Cluj.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele titluri de la categoria societatilor care au depasit un rulaj de un mil. de lei, actiunile inchizand in stationare, la pretul de 1,59 lei/actiune.

In schimb, titlurile Amonil Slobozia (AMO) au revenit puternic pe scadere, cu o corectie de peste 8,1%, actiunile coborand la un pret de 0,0248 lei/actiune. In scadere au inchis si titlurile Oltchim Rm. Valcea (OLT), de peste 4,2% fata de cotatia de referinta.

In sectorul energetic, principalele titluri s-au pastrat pe plus in sedinta de ieri, actiunile OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) inchizand in urcare, cu avansuri de 0,4% si respectiv 0,7%. Aprecierile din sector au fost temperate de corectia titlurilor Transelectrica (TEL), care ieri au pierdut peste 1,6%, coborand astfel la pretul de 18,3 lei/actiune.

Titlurile bancare BRD au continuat aprecierea inceputa luni, cu un avans de aproape 0,7%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au revenit pe scadere, cu o corectie de 0,4% fata de cotatia de miercuri.

"Pe titlurile mici, care au ramas in urma si care au fost puternic tranzactionate in ultima saptamana, au inceput marcarile de profit si ma astept la corectii viitoare pe ele, insa nu la scaderi extrem de pronuntate. Cu alte cuvinte nu ma astept la o crestere a volatilitatii in piata, intrucat Bursa lasa impresia ca a intrat intr-un impas, din care doar accentuarea variatiilor externe o mai poate scoate", a adaugat Moldovan.

De altfel, si principalele piete externe au inregistrat ieri o volatilitate extrem de redusa, indicii consemnand variatii de nici 1%. Cea mai mare corectie dintre indici a fost inregistrata de indicatorul paneuropean Euro Stoxx 50, acesta inchizand sedinta de ieri cu o corectie de aproape 0,6% fata de referinta.

"Evolutia pietei locale s-a corelat perfect cu externul si ma astept ca si in urmatoarele zile sa vedem aceasi liniste pe Bursa de la noi. Este mai degraba un moment de asteptare din partea investitorilor, in conditiile in care bani de intrat in piata sunt, dar acestia nu prefera sa intre la cumparare in momentul de fata", a incheiat Mol-dovan.

De urmarit astazi