Aegon a incheiat primul an cu afaceri de 2,2 mil. lei

Autor: Angela Placinta 08.03.2010

Aegon Asigurari de Viata, companie controlata de grupul olandez Aegon, care s-a lansat pe piata locala la inceputul lui 2009, a incheiat primul an de activitate cu subscrieri totale de 2,2 milioane de lei (520.000 de euro).

"Aproximativ 80% din politele vandute au fost de tip unit-linked", afirma reprezentantii companiei.

Asigurarile de tip unit-linked sunt polite care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii administrate de compania de asigurari sau de un administrator extern. In 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, subscrierile totale ale asiguratorilor din polite unit-linked au urcat cu 9%, in timp ce vanzarile de asigurari de viata traditionale au scazut. Pe de alta parte, cea mai mare parte din politele reziliate anul trecut de asiguratii care nu si-au mai putut plati primele - in contextul cresterii somajului si al scaderii veniturilor disponibile ale populatiei - au fost de tip unit-linked.

La momentul lansarii, reprezentantii Aegon, grup care a investit cateva zeci de milioane de euro in firma de asigurari de viata, dar si in compania de pensii private pe care o detin pe piata locala (BT Aegon), declarau ca tinta lor este sa ajunga in top cinci in piata asigurarilor de viata la cinci ani de la inceperea operatiunilor, adica pana in 2014. In prezent, cei mai mari cinci jucatori din aceasta piata sunt ING, Alico (fosta AIG Life), BCR Asigurari de Viata, Aviva si Asirom. Firmele de asigurari de viata se pregatesc pentru inca un an dificil, in cel mai bun scenariu piata urmand sa ramana la nivelul din 2009.

Pe piata de pensii private, Aegon administreaza un fond de pilon II (pensii obligatorii) cu 154.000 de participanti si active nete de 68,2 mil. lei la sfarsitul lunii ianuarie. Fondul Aegon ocupa locul opt in piata pensiilor private obligatorii.