De la venerarea hamburgerului la generatia "low fat": Agentia Associated Press vede taxa pe fast-food din Romania drept "un pas in secolul 21"

Ziarul Financiar 07.03.2010

Pentru Romania post-comunista un hamburger si o cola au insemnat mai mult decat o masa: a fost un reper culinar care a marcat intrarea in capitalism. Dar modernitatea are nevoie acum de ceva diferit: statul balcanic face pasi seriosi in secolul 21 constientizand problemele de sanatate pe care le implica un meniu fast-food prin incercarea de a taxa acest segment, scrie Associated Press, intr-un articol preluat de Boston Globe.

"Trebuie sa invatam din nou cum sa mancam", spune Adrian Streinu Cercel, de la ministerul sanatatii, intr-o declaratie pentru agentia de presa. El precizeaza ca spre deosebire de perioada comunismului, in prezent jumatate din populatia tarii este supraponderala.

Autoritatile au refuzat sa spuna cat spera sa incaseze din aceasta taxa, insa Cercel estimeaza venituri de circa 1,4 miliarde de dolari.

Daca planul reuseste sa fie adoptat, Romania se va alinia, poate chiar va depasi, celelalte state care incearca sa impuna un regim de alimentatie mai sanatos.