UniCredit, codasa la folosirea garantiilor din „Prima casa”

Autor: Ciprian Botea 07.03.2010

In prima etapa a "Prima casa", bancile au dat cele mai multe credite in Bucuresti si in vestul tarii, in cele mai multe cazuri fiind vorba de locuinte vechi. Gradul de utilizare a plafoanelor alocate a variat de la 26% la peste 80%, potrivit datelor furnizate de banci la solicitarea Ziarului Financiar.

Doar sapte banci din cele 18 care au avut alocate garantii de la stat pentru "Prima casa" au raspuns la solicitare.

Grecii de la Alpha Bank, de exemplu, au dat 1.080 de credite prin "Prima casa" pana la sfarstul lunii trecute, moment in care aveau in curs de aprobare alte 500 de dosare. Valoarea finantarilor acordate era de 48 mil. euro, adica 50,5% din plafonul de garantii alocat bancii.

Cumulat, cele 19 banci participante la program au dat credite de circa 600 mil. euro, reprezentand putin peste jumatate din plafonul de garantii alocat intregului program.

In schimb, ATE Bank, un jucator de talie mica de pe piata, a utilizat 81% din plafonul alocat. Banca a dat peste o suta de credite in valoare totala de numai 5,3 mil. euro. Valoarea medie a unui credit a fost de 47.500 de euro.

Din datele primite de la banci, ATE Bank a inregistrat cel mai ridicat grad de utilizare a plafonului la "Prima casa". Din informatiile existente in piata insa, Banca Transilvania a utilizat integral plafonul, in conditiile in care garantiile primite erau mult sub potentialul retelei de distributie a bancii.

Unicredit Tiriac Bank, una din primele zece banci dupa active, a dat credite de 3,2 mil. euro prin "Prima casa", utilizat astfel putin peste un sfert din valoarea garantiilor primite.