Seful Alico: Asigurarile de viata vor mai creste numai daca vom avea avantaje fiscale

Autor: Angela Placinta 04.03.2010

Theodor Alexandrescu, seful celei de-a doua mari companii din piata asigurarilor de viata, Alico (fosta AIG Life), estimeaza o revenire a afacerilor in 2010, dar vede si o rata a somajului de peste 10%, ceea ce ar insemna peste un milion de persoane fara un loc de munca.



Asigurarile de viata, o piata care a scazut cu 13% anul trecut, dupa cresteri de doua cifre in anii anteriori, se vor dezvolta puternic numai daca guvernul va introduce deductibilitatea fiscala a primelor platite pentru aceste polite, considera Theodor Alexandrescu, 40 de ani, cel care de cinci ani conduce Alico (fosta AIG Life), al doilea jucator din piata de asigurari de viata.

Companiile de asigurari de viata se pregatesc pentru un lobby puternic pe langa autoritati pentru schimbarea tratamentului fiscal al asigurarilor de viata, care in prezent sunt scutite de impozitare la sfarsitul contractului (beneficiul primit de asigurat). In majoritatea tarilor dezvoltate insa este impozitat beneficiul final al asiguratului, insa primele sunt deductibile fiscal.

"Piata de asigurari de viata va mai creste puternic numai daca vor exista avantaje fiscale. Noi vom cere deductibilitate pentru politele incheiate pe cel putin 10 ani, pentru a da o certitudine ca economiile sunt pe termen lung. In loc sa chleltuiasca imediat, oamenii ar economisi, iar acesti bani s-ar intoarce in economie sub forma de investitii ale companiilor de asigurari", explica Alexandrescu.

Ce deductibilitati ofera tarile din regiune

Asiguratorii spun ca limita de deductibilitate pentru primele platite la politele de asigurare de viata ar trebui sa fie similara celei din sistemul pensiilor facultative (pilonul III), unde contributiile sunt deductibile in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajatorii care contribuie in numele salariatilor.

In Bulgaria, de exemplu, statul ofera deductibilitate pentru o valoare a primelor in limita a 10% din venitul anual al asiguratului, in Cehia limita este de circa 400 de euro pe an, iar in Slovacia de 300 de euro.

Asiguratorii au incercat si in ultimii ani sa convinga Ministerul Finantelor ca deductibilitatea este necesara, dar pana acum nimic nu s-a schimbat in tratamentul fiscal al asigurarilor de viata.

"Am esuat pana acum in a convinge autoritatile de ce este bine sa avem acest avantaj fiscal deoarece nu am actionat concertat. Acum se incearca ceva mult mai concret, mai structurat, prin UNSAR (asociatia profesionala a companiilor de asigurari - n. red.)", explica seful Alico.

"Prima medie si-a revenit, a urcat la 1.500 de lei"

Dupa ce in 2009 subscrierile Alico au scazut, in principal din cauza prabusirii politelor legate de creditare, primul trimestru arata mult mai bine, cu o crestere a vanzarilor si o scadere a rascumpararilor de polite, sustine Alexandrescu.

"Prima medie platita de clientii noi a revenit anul acesta la nivelul de 1.500 de lei pe an, dupa ce in prima jumatate a anului trecut coborase la 1.250 de lei. Cred ca este un semnal foarte bun. Numarul de rascumparari de anul acesta este cu 20% peste cel din 2008, in conditiile in care anul trecut fusese cu 50% peste cel din 2008. Acum avem cateva sute de rascumparari pe luna." Directorul general al Alico spune ca numarul de rascumparari este influentat atat de mediul economic, cat si de cresterea portofoliului companiei: cu cat un portofoliu este mai vechi, cu atat creste numarul persoanelor care vor sa renunte la polite. In 2009 companiile de asigurari de viata au platit 100 de milioane de euro pentru rascumparari totale si partiale.

"2010 va fi un an mai bun, cel putin in ceea ce ne priveste. Cred ca vom avea un minim de crestere economica, pana in 1% (in 2009 Produsul Intern Brut a scazut cu 7,1% - n. red.), iar inflatia va fi de circa 4% (in 2009 a fost de 4,74% - n. red., iar tinta BNR pentru 2010 este de 3,5%). In ceea ce priveste somajul, cred ca va trece de 10%, in principal din cauza disponibilizarilor din sectorul bugetar."

La sfarsitul lunii ianuarie rata somajului era de 8,1%, ceea ce inseamna 740.000 de persoane fara un loc de munca. Un somaj de peste 10% ar insemna un milion de oameni, iar ipoteza atingerii acestui prag a fost avansata si de alti oameni de afaceri.

"Cresterea somajului cred ca va afecta si portofoliul nostru, dar intr-un ritm diferit, deoarece majoritatea clientilor nostri au venituri peste medie si locuri de munca mai sigure." Alexandrescu nu a precizat valoarea primelor brute subscrise de companie in 2009, dar a spus ca profitul este in crestere, chiar daca afacerile au scazut. In 2008 compania a inregistrat prime brute subscrise de 285,8 milioane de lei (77,7 milioane de euro), in crestere cu 30% fata de anul anterior, iar profitul net s-a ridicat la 53,4 milioane de lei (14,5 milioane de euro), dublu fata de 2007.

Agentul cu cele mai mari vanzari a castigat cateva sute de mii de lei

Alico are in prezent circa 600 de agenti de vanzare, iar cel care a vandut anul trecut cel mai mare numar de polite a castigat cateva sute de mii de lei din comisioane, spune Alexandrescu.

"Un astfel de consultant ajunge la un comision de 70% din prima platita de clientul pe care il aduce in primul an, iar apoi primeste si comisioane de reinnoire."

Comisioanele ridicate platite de asiguratori agentilor in primul an de la semnarea politei sunt unul dintre motivele pentru care o asigurare de viata nu poate fi reziliata in primii ani, deoarece clientul nu primeste nimic, cheltuielile cu acea polita fiind foarte mari.

Formarea unui agent de vanzari costa 10.000 de euro in primul an, spune seful Alico, suma care este cheltuita pentru traininguri si deplasari la diferite seminare de vanzari.

Alico a inceput anul acesta un proces de rabranding, renuntand la numele AIG Life. Compania a investit cateva sute de mii de dolari in promovarea noului brand (care este, de fapt, numele actionarului majoritar: American Life Insurance Company, companie detinuta de grupul AIG).

Theodor Alexandrescu