Plenul Senatului a adoptat legea responsabilitatii fiscale

Autor: Doina Anghel 03.03.2010

Senatul a adoptat ieri cu 54 de voturi "pentru", 29 de voturi "impotriva" si doua "abtineri" legea responsabilitatii fiscale, care stabileste limitarea rectificarilor bugetare, urmand ca proiectul sa intre in atentia Camerei Deputatilor, care este decizionala.

Plenul a adoptat modificarile operate de Comisia de Buget Finante, in acord cu ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.

Modificarile se refera in principal la statutul membrilor Consiliului Fiscal. Cei cinci membri ai consiliului nu vor mai avea acces la informatii clasificate. Ei vor avea dreptul sa candideze inca o data pentru mandatul in Consiliu, in proiectul initial mandatul fiind limitat la unul.

Comisia senatoriala a eliminat totodata veto-ul Academiei Romane in privinta numirii celor cinci membri ai Consiliului Fiscal, acestia urmand sa fie validati de Parlament la propunerea celor mai importante institutii financiare, din care BNR, ARB si Academia de Studii Economice.

Legea responsabilitatii fiscale, care are termen de adoptare de catre Parlament finele lui martie, este o cerinta care deriva din acordul cu FMI. Consiliul va trebui sa intocmeasca periodic rapoarte despre politica fiscal-bugetara a Guvernului, potrivit acestei legi.