Deputatii PD-L au luat contabilii in vizor

Autori: Adelina Mihai , Doina Anghel 02.03.2010

Contabilii care lucreaza in regim de part-time din companiile locale vor trebui sa fie angajati cu norma intreaga, potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de o treime din deputatii PD-L (40). In caz contrar, firmele isi vor externaliza contabilitatea, conform initiativei.

Motivatia initiatorilor pentru aceste modificari este ca multi contabili lucrau in regim part-time pentru mai multe firme si astfel "s-a proliferat munca la negru", iar situatiile financiare ale companiilor nu erau realizate de persoane cu experienta.

Pana acum, legea nu preciza ce tip de contract de munca poate avea contabilul intern al unei firme si de aceea multe firme optau pentru angajarea contabililor in regim de part-time.

"Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare", se arata in initiativa legislativa.

Mai mult, se explica si faptul cum compartiment inseamna ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau contabila care desfasoara activitati financiar-contabile.

"Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau cu timp partial in baza unei conventii civile", se mai arata in propunerile deputatilor.

In prezent, firmele au trei posibilitati prin care sa-si tina contabilitatea: fie au un departament intern de contabilitate (in care angajatii pot lucra si in regim de part-time), fie apeleaza la serviciile unei firme de contabilitate sau lucreaza cu un contabil independent. Propunerea venita de la deputatii PD-L vizeaza eliminarea posibilitatii de a angaja un contabil cu norma redusa. Raman totusi valabile si alternativele clasice, de externalizare a serviciilor de contabilitate si de folosire a unui economist extern, al carui raport va trebui sa fie contrasemnat de un expert contabil cu contract de PFA sau de o firma de contabilitate. Deputatii PD-L au sustinut ieri ca initiativa a fost ceruta chiar de breasla contabililor.

Claudia Boghicevi, care reprezinta Aradul in Camera Deputatilor, spune ca a discutat cu expertii contabili din judetul ei si impreuna au ajuns la concluzia ca departamentele de contabilitate din firme nu vor mai putea avea angajate persoane part-time, ci full-time, adica sa lucreze opt ore pe zi. "Firmele vor avea posibilitatea sa opteze pentru acest sistem sau sa angajeze o firma de contabilitate ori sa lucreze cu un contabil angajat cu conventie civila dar al carui raport contabil sa fie contrasemnat de un expert contabil", a explicat Boghicevici.

Deputatul Petre Calian a spus ca firmele care opteaza sa-si tina contabilitatea prin compartiment propriu vor putea sa angajeze si o singura persoana la acest departament, insa aceasta va trebui sa fie profesionista, cu studii de specialitate.

Consultantii fiscali spun insa ca este putin probabil ca firmele sa-si angajeze contabili cu norma intreaga, deoarece costurile ar fi mult prea mari. "Este total nerealist sa angajezi un contabil sau doi cu norma intreaga daca ai o firma care emite doua facturi pe luna. Daca angajezi un contabil cu studii superioare, care sa aiba drept de semnatura si unul cu studii medii, costurile salariale s-ar ridica la cel putin 2.500 de lei pe luna (aproape 600 de euro) pentru doi angajati, care, timp de opt ore, sa nu faca nimic", spune Karina Nicolau, managing partner in cadrul firmei KG audit & accounting. In schimb, tarifele practicate de firmele de contabilitate pentru a tine contabilitatea unei companii pornesc de la 50 de euro lunar si nu depasesc 200 - 250 de euro/ luna.

Ar putea creste businessul firmelor de contabilitate

"Nu inteleg de ce se chinuie 40 de oameni sa schimbe ceva ce nu trebuie schimbat. Contabilii liberi pe piata se vor autoriza ca PFA, iar firmele vor apela la externalizarea serviciilor de contabilitate", sustine Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara si de business Riff Holding International.

El a mai precizat ca nu exista munca la negru in contabilitate, pentru ca cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru situatiile financiare pe care le semneaza la sfarsitul anului.

"Cel mai probabil, businessul nostru (al firmelor de contabilitate - n.r.) se va mari, pentru ca reprezentam un organism profesional care nu poate fi scos in afara legii", explica si Nicolau.

Ce prevede initiativa legislativa