Moody's scade perspectiva pentru sistemul bancar romanesc la negativ

Ziarul Financiar 01.03.2010

Moody's a decis sa reduca perspectiva pentru sistemul bancar romanesc la "Negativ".

"Drept urmare moneda locala a intrat sub presiune, numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ si cresterea creditarii a incetinit considerabil din cauza aversiunii bancilor fata de risc si a resurselor limitate de finantare", se mai arata in comunicat.

Cu toate acestea, conform agentiei, conditiile economice raman inca problematice, pe fondul contractiei activitatii economice si a cresterii somajului, ca urmare a crizei financiare globale. "Drept urmare, moneda nationala se afla sub presiune, creste puternic delincventa bancara, iar cresterea pietei de creditare este incetinita", se mai arata in comunicat.

Moody's este singura agentie de rating internationala care a pastrat ratingul de tara in "investment grade" cu perspectiva stabila, in conditiile in care celelalte agentii au redus ratingul la "junk".

La inceputul lunii februarie, Moody's anunta ca nu ia in calcul o revizuire in crestere a ratingului Romaniei, decizie care ar putea fi adoptata in 2011 daca situatia finantelor tarii se va imbunatati semnificativ.