Inca 33.000 de angajati au ajuns la loteria pensiilor. De ce stiu atat de putini ca trebuie sa adere la un fond?

Autor: Angela Placinta 28.02.2010

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii au avut o surpriza in februarie: numarul clientilor care le-au venit prin repartizare aleatorie (loterie) a urcat cu 70% fata de ianuarie, in conditiile in care in economie numarul somerilor creste in continuare.



Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au primit in februarie 32.820 de clienti noi prin repartizare aleatorie (loterie), cu 70% mai mult decat in ianuarie, acestia fiind angajati cu varste de sub 35 de ani, care nu si-au ales un fond de pensii in termen de patru luni de la obtinerea primului loc de munca.

Numarul clientilor noi care au aderat ei insisi la un fond a fost de numai 2.500, cu 35% mai putini decat in prima luna din acest an. Persoanele care au aderat la un fond de pensii private din proprie initiativa au reprezentat doar 7% din numarul total de clienti noi ai fondurilor de pensii, ceilalti provenind din loterie.

Per total, numarul clientilor noi ai fondurilor de pensii a fost de 35.320 in februarie, fata de 23.370 in ianuarie, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

De unde vine aceasta crestere, in conditiile in care majoritatea companiilor nu mai fac angajari, ba dimpotriva, numarul somerilor e mai mare de la o saptamana la alta?

"Poate s-au facut ceva angajari in economie, dar este putin probabil. Chiar nu stim de unde apar toti acesti participanti", spune Mihai Coca-Cozma, directorul general al Alico Pensii (fostul AIG Pensii).

Februarie a fost prima luna in care angajatii care au ajuns la loterie au fost impartiti in mod egal intre fondurile de pensii. Anterior, repartizarea se facea in functie de cota de piata a fiecarui fond.

La sfarsitul anului trecut Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a decis ca fondurile cu o cota de piata mai mare de 20% - adica ING si Allianz-Tiriac - sa fie excluse de la repartizarea aleatorie, pentru a evita concentrarea pietei. In urma acestei decizii, cele doua fonduri, dar si APAPR au intentat un proces in justitie, iar CSSPP a decis sa schimbe din nou regulile, impartind in mod egal intre fonduri participantii la loterie. Astfel, in februarie, fiecare fond a primit peste 3.640 de clienti noi din loterie.

Foarte putini sunt angajatii care stiu ca trebuie sa isi aleaga un fond de pensii private in primele patru luni de la obtinerea primului loc de munca. In acest fond li se vireaza 2% din veniturile salariale brute, contributie care de luna aceasta urmeaza sa fie majorata la 2,5%.

"Nici cei care au aderat ei insisi la un fond nu cred ca stiau ca trebuie sa faca acest lucru. Aderarile noi depind de capacitatea fiecarui administrator de pensii de a-i gasi pe cei eligibili, este foarte greu sa faci acest lucru. (...) Atat timp cat contributia este atat de mica, oamenii nu sunt foarte interesati de fondurile de pensii private. Din acest motiv nici administratorii nu investesc foarte mult acum in promovare si informare", explica Coca-Cozma.

Fondurile de pensii private obligatorii au in prezent aproape 5 milioane de participanti.