Cristian Diaconescu a demisionat din PSD si intra in partidul generalului Oprea. Scandalul partid-servicii secrete capata noi dimensiuni

Autor: Iulian Anghel 24.02.2010

Cristian Diaconescu, senator, vicepresedinte al PSD pana la congresul de sambata, fost ministru al justitiei in guvernul Nastase si ministru de externe in guvernarea PD-L - PSD a demisionat din partid. El s-a alaturat grupului independentilor din Parlament condus de Gabriel Oprea, fost general, deputat si ministru al apararii in acest moment.

Oprea a intrat in Parlament pe listele PSD, a ajuns si ministru al internelor din partea PSD in guvernarea PSD-PD-L, dar nu a stat acolo decat cateva zile. Motivul: disputa cu Marian Vangelie, seful PSD Bucuresti, pentru controlul serviciului secret al Internelor. Unul dintre cei pe care Vanghelie l-ar fi vrut in fruntea serviciului secret al internelor este Catalin Voicu, senator PSD, cercetat penal in acest moment pentru trafic de influenta. Dimpotriva, Oprea il chemase deja la sefia acestui serviciu, fara sa aiba acordul PSD, pe influentul chestor al politiei romane, Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea".

Acum apropiatii sai anunta ca Oprea va face un nou partid in care, din ultimele date, va intra si Diaconescu.

Diaconescu a candidat la sefia PSD la congresul de sambata al partidului. Retragerea sa din aceasta cursa s-a petrecut cu cateva minute inaintea inceperii votului pentru conducerea PSD, castigata, in final, de Victor Ponta. Diaconescu ar fi fost "monitorizat", nu se stie de cine, dupa finalul mandatului de ministru de externe. Jurnalista Floriana Jucan a sustinut, sambata, la Realitatea TV, ca ar fi primt rezultatul unei astfel de urmariri, compromitatoare pentru demnitar. Nimic nu a fost publicat din aceste probe. Retragerea neasteptata a lui Diaconescu din cursa pentru sefia PSD a fost pusa de presa pe seama acestui lucru.

Diaconescu a depus o plangere la Parchet, opinand ca "monitorizarea" sa, daca s-a petrecut, ori, mai precis aceasta incercare de santaj impotriva sa, a fost facuta, daca a fost, nu de catre o institutie a statului, ci de oameni din PSD. Diaconescu nu a mai asteptat rezultatul anchetei Parchetului si a demisionat. In urma cu un an, scandalurile importante din PSD au fost legate de servicii secrete, de ascultari si monitorizari neoficiale.Doi ministri de interne a pierdut PSD, intr-o luna, din cauza acestor lucruri - Gabriel Oprea si Liviu Dragnea. Fara legatura cu cele de mai spus, poate fi mentionat faptul ca noul presedinte al PSD, Victor Ponta, il are drept nas pe George Maior, seful SRI.