Langanger, OMV: Productia de petrol si gaze din Romania nu va creste decat daca facem o descoperire de proportii in Marea Neagra

Autor: Roxana Petrescu 22.02.2010

Goana dupa petrol si gaze naturale este o afacere veche de mai bine de 100 de ani in Romania, motiv pentru care cele mai multe dintre zacamintele exploatate azi si-au atins deja maturitatea. La cinci ani de la privatizarea Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania, austriecii de la OMV, actionarul majoritar, spun ca sansele cresterii productiei de hidrocarburi a celei mai mari companii locale sunt limitate si ele se gasesc fie la adancimi extrem de mari pe uscat, fie in adancurile Marii Negre.



"Afacerea cu petrol este una veche in Romania, media zacamintelor fiind de 45 de ani de exploatare. Nu va asteptati ca o doamna in varsta sa alerge 100 de metri in zece secunde. Cu alte cuvinte, productia de hidrocarburi din Romania nu va creste decat daca vom face o descoperire de proportii in Marea Neagra, dar este un mare daca", explica Helmut Langanger, membru al directoratului OMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

Petrom, companie preluata de austrieci in 2004 in cadrul unui proces de privatizare, aduce peste jumatate din petrolul si gazele pe care austriecii le produc la nivel de grup, fiind cel mai important centru de productie al OMV.

"Majoritatea sondelor sapate in Romania sunt la circa 2.000 de metri adancime, unele la 3.000 de metri si foarte putine la peste 4.000 de metri adancime sau mai mult. Acesta este si scopul nostru, sa mergem la adancimi mari, motiv pentru care vom sapa cate 2-3 sonde onshore de mare adancime pe an in Romania", explica Langanger.

Chiar si cu aceste investitii suplimentare, in absenta unei descoperiri de proportii in Marea Neagra, cel mai optimist scenariu pentru OMV in ceea ce priveste productia Petrom ar fi stabilizarea. Anual Petrom produce circa 4,5 de milioane de tone de titei si circa 5,5 miliarde de metri cubi de gaze. In acest ritm anual de productie, rezervele de petrol si gaze ale Romaniei mai ajung circa 15 ani de zile.

Obiectiv pentru 2013: stabilizarea productiei

"Important in Romania este sa moderam scaderea productiei, declinul natural care in 2005 era undeva la 10-12%. Acum a ajuns la 4% pe an si speram ca in 2-3 ani sa reusim sa stabilizam declinul productiei. Vom face acest lucru prin mai multe metode: reparatii la sonda, explorarea pentru noi rezerve si redezvoltarea zacamintelor prin aplicarea unor noi tehnici si tehnologii de foraj si recuperare", spune reprezentantul OMV.

In ultimii trei ani de zile, investitiile OMV in Petrom au depasit un miliard de euro anual, cea mai mare parte a banilor fiind alocati segmentului de explorare si productie. Austriecii spun insa ca ar fi de ajutor pentru sprijinirea investitiilor si masuri guvernamentale cum ar fi prelungirea termenului de mentinere a redeventelor dupa anul 2014. Potrivit contractului de privatizare din 2004, redeventele pe care OMV le plateste statului roman au un nivel procentual din valoarea productiei care este fix pana in anul 2014.

"Guvernul este suveran in ceea ce priveste politica de redevente. In alte tari, cu zacaminte mature, care implica investitii uriase, prelungirea este o chestiune fireasca." Totoadata, Langanger spune ca o aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivel international, dublu fata de cel din Romania, ar putea debloca fonduri pentru investitii. "Daca luam in calcul declinul accentuat al productiei de titei si gaze, finantele care ar putea fi create prin liberalizarea pietei gazelor pot duce la o compensare a declinului si implicit la o mai mare independenta energetica."

Rusia si Kazahstan, de ajuns pentru Petrom

Petrom este prezent pe doua piete externe pe proiecte de explorare si productie, respectiv Rusia si Kazahstan si potrivit reprezentantilor OMV acestea sunt prioritatile in ceea ce priveste extinderea companiei.

"Kazahstan si Rusia reprezinta prioritatile noastre in ceea ce priveste pietele externe pentru Petrom."

Potrivit acestuia, din 2005 si pana in prezent investitiile in Kazahstan s-au ridicat de 500 de milioane de dolari, iar cele din Rusia sunt de circa 100 de milioane de dolari.

"Productia totala din Kazahstan la sfarsitul lui 2010 ar trebui sa fie de 15.000 de barili pe zi, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul productiei medii in 2009. Principalul surplus vine din zacamantul Komsomolskoe, care a inceput sa produca la jumatatea lui 2009", spune Langanger.

Petrol din Marea Neagra? Poate in 2016

In ceea ce priveste Marea Neagra, unde Petrom are concesionate doua perimetre cu o suprafata de circa 14.000 de kilometri patrati, compania a inceput inca de anul trecut lucrarile de explorare pe perimetrul Neptun. Aceste lucrari se fac alaturi de gigantul american ExxonMobil, prima etapa a acestora fiind cea de achizitie de seismica 3D prin care se face practic o radiografie a adancurilor marii pentru a identifica eventualele rezerve de petrol si gaze.

"In Marea Neagra am finalizat achizitia de seismica 3D, anul acesta vom finaliza procesarea datelor dupa care va urma etapa de interpretare. Abia in 2011 - 2012 vom decide daca vom fora, iar daca avem succes cu forajul, mai dureaza cam inca 3-5 ani pana cand poti incepe sa construiesti infrastructura necesara si sa incepi productia."

Potrivit reprezentantului OMV, Petrom este interesat si de alte blocuri din Marea Neagra, compania urmand sa decida daca va participa la licitatiile de concesionari singura sau alaturi de alti parteneri.

Petrolul, la 70 de dolari

Potrivit reprezentantului OMV, cererea de petrol isi va reveni anul acesta, in timp ce pretul pe baril va oscila in intervalul de 60-80 de dolari.

"2009 a fost un an extrem de volatil, care a debutat cu un pret al barilului de petrol de sub 40 de dolari. Nimeni nu stia cum vor merge lucrurile mai departe. Multi au zis ca vom trai o recesiune foarte mare si de lunga durata. Din fericire, aceste estimari nu s-au adeverit, astfel ca economia mondiala a inceput sa-si revina si la fel s-a intamplat si cu pretul barilului. Cand barilul este la 40 de dolari nu este economic sa faci investitii in zona de explorare si productie", mai spune Langanger.

Potrivit reprezentantului OMV, cel mai bun pret al petrolului atat pentru consumatori, cat si penrtru companiile petroliere graviteaza in jurul nivelului de 70 de dolari.

"Si in iunie - iulie 2008, cand barilul a ajuns la 147 de dolari, si la sfarsitul lui 2008, cand am avut valori de sub 35 de dolari, am fost confruntati cu situatii nesanatoase pe piata petrolului. Un pret al barilului intre 60 si 80 de dolari este bun atat pentru companii care isi permit sa investeasca, cat si pentru consumatori care-si pot permite sa plateasca pentru produse petroliere. Cred ca in 2010 pretul barilului va oscila in jurul valorii de 70 de dolari", a mai precizat Langanger, care a estimnat ca va exista o usoara crestere a cererii de petrol anul acesta.