Generozitate de la stat: Guvernul garanteaza imprumuturi de 600 mil. € pentru proiecte din bani europeni

Autor: Iulian Anghel 18.02.2010

Guvernul garanteaza, printr-o ordonanta de urgenta adoptata ieri, credite pentru cofinantarea proiectelor autoritatilor locale ce sunt dezvoltate cu banii Uniunii Europene, suma alocala pentru a acoperi aceste garantii fiind in acest an de 2,6 mld. lei (peste 600 mil. euro).



Cum autoritatile locale fac licitatii cu firme majoritar private pentru dezvoltarea unor proiecte, acest lucru inseamna ca societatile comerciale ar putea primi o gura de aer prin acest program.

"Decizia Guvernului este un lucru foarte bun. Chiar daca, la prima vedere, aceste garantii sunt acordate municipalitatilor, trebuie aratat ca aceste muncipalitati dezvolta proiecte cu ajutorul firmelor private. Ce ne nemultumeste este insa ca aceste garantii

s-ar putea sa nu fie acordate transparent si nu exista in aceasta ordonanta criteriul transparentei. Sigur, se garanteaza de catre stat imprumuturile pentru cofinantarea proiectelor pentru alimentarea cu apa, dar asta poate insemna si ca aduci apa in piscina primarului folosind firma soacrei primarului. Sau se garanteaza imprumuturile pentru constructia de drumuri, dar asta poate insemna, la fel de bine, si ca asfaltez un drum doar pe strada mea sau ca il mai prelungesc un pic pana la soacra-mea", comenteaza Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Ordonanta spune ca sumele care vor fi garantate sunt stabilite prin hotarare de guvern, dar ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a spus ieri ca suma disponibila in acest an este de 2,6 miliarde de lei.

Autoritatile locale au probleme mari in a accesa bani de la UE, pentru ca nu au garantii pe care sa le ofere bancilor pentru sumele pe care trebuie sa le imprumute pentru a acoperi cofinantarea, spune Aurel Simionescu, secretar general al Asociatiei Municipiilor din Romania. La randul sau, Cristian Parvan opineaza ca aceasta masura va ajuta autoritatile sa ia credite si, implicit, va da o gura de oxigen firmelor care au contractate lucrari cu municipalitatile - cu observatia ca normele de aplicare trebuie sa fie foarte transparente pentru a lasa competitia libera.

Practic, autoritatile locale sunt autorizate prin aceasta ordonanta sa depaseasca plafonul maxim de indatorare a localitatilor stabilit prin legea finantelor publice locale la 30% din venituri.

Dar cati vor dori sa faca acest lucru? "Probabil, unele municipalitati vor beneficia de aceste masuri, dar eu, la Braila, nu cred ca voi face acest lucru", spune Aurel Simionescu, care este si primar al Brailei.

Practic, este vorba, spune el, de faptul ca multe dintre municipalitati au deja imprumuturi contractate si nu mai incape problema de a face altele.

"Avem programe pe care le dezvoltam cu BERD, a intra in noul program ar fi vorba despre supraindatorare. Insa, in esenta, acest program este foarte bun pentru cei care inca mai au posibilitatea sa se indatoreze", spune Simionescu.

"Domeniile pentru care se acorda aceste garantii guvernamentale sunt proiectele din domeniul infrastructurii rutiere, infrastructurii din domeniul energiei, infrastructurii de alimentare cu apa, canalizare si tratarea apelor uzate, infrastructurii pentru managementul deseurilor, infrastructurii destinate educatiei si cercetarii-dezvoltarii, infrastructurii in domeniul sanatatii si a asistentei sociale", a aratat ieri premierul Emil Boc.

Ce a decis ieri guvernul