Cei mai discreti magnati din imobiliare. Cine sunt ei si ce afaceri au

Autor: Ionut Bonoiu 16.02.2010

Cei mai multi antreprenori cu investitii si castiguri de sute de milioane de euro se feresc de presa constant, si cu atat mai mult cei din imobiliare.



BUSINESS Magazin si-a propus sa creioneze portretele miliardarilor invizibili din imobiliare, pe baza informatiilor disponibile si a descrierilor oferite de catre actori ai pietei care au intrat in contact cu acestia.

"Investitori imobiliari aproape invizibili? As spune Dan Petrescu, dupa parerea mea este cel mai mare", raspunde, cu o voce aproape soptita, unul dintre cei mai experimentati consultanti imobiliari.

Numele lui Petrescu avea sa se repete in mai multe discutii purtate pe marginea subiectului. Potrivit mai multor surse din piata, principalele active imobiliare controlate de catre Dan Petrescu sunt spatiile comerciale unde sunt terenurile si zeci de cladiri ("nimeni nu stie exact cate"), dar si spatiile comerciale unde sunt amplasate hipermarketurile Real, galeriile comerciale din fata acestora si, in unele cazuri, spatiile unde se afla un magazin alaturat de tip bricolaj. Cate sunt? "Greu de spus, aproape 20", spune o sursa avizata din piata, in timp ce o alta indica 16 - 17 unitati.

Aflati mai multe despre principalii actori din piata imobiliara, precum Dan Petrescu, Gabriel Popoviciu (care controleaza alaturi de partenerul sau de afaceri Radu Dimofte proiectul imobiliar Baneasa), Liviu Tudor, Alexander Hergan sau Ioannis Papalekas din numarul de saptamana aceasta al BUSINESS Magazin.

Dan Petrescu

Cine este: Cei mai multi dintre actorii din real-estate il considera cel mai mare investitor de pe piata. A venit din Germania dupa revolutie si a fost unul dintre primii parteneri de afaceri din tara ai lui Ion Tiriac.

Ce are: Controleaza suprafete mari de terenuri in Capitala si in tara. Mai vizibile sunt cele 15-20 de centre comerciale care includ hipermarketuri Real si galerii comerciale.

Cum este: "Putini stiu toate proprietatile lui, dar el cunoaste fiecare piatra din proiectele sale".

Alexander Hergan

Cine este: A inceput sa investeasca in tara in 1999, alaturi de mai multi americani.

Ce are: Detine, alaturi de investitori americani, grupul Avrig 35 care a vandut proprietati de aprox. 300 mil. euro si are cca 100 de terenuri in tara, dar si Tower Center International, un turn de birouri in Capitala, care sta gol de aproape doi ani din pricina unui litigiu judiciar. Mai detine sase companii in SUA.

Cum este: "O fire puternica, cu fler de business, dar adeseori dificila. Este greu abordabil si nu comunica".

Gabriel Popoviciu

Cine este: Unul dintre cei mai puternici si controversati oameni de afaceri romani. S-a intors in tara dupa revolutie si a fost foarte discret pana la retinerea sa, anul trecut, pentru o scurta perioada.

Ce are: Proiectul Baneasa este perla portofoliului lui Popoviciu, care controleaza, alaturi de partenerul sau Radu Dimofte zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale, precum si terenuri importante. Are si companiile care opereaza retelele KFC si Pizza Hut, franciza IKEA sau hotelul Howard Johnson.

Radu Dimofte

Cine este: Cel mai important partener de afaceri al lui Popoviciu, mai discret si mai dur decat el.

Ce are: Detine proprietati imobiliare importante, pe langa cele mentionate la Gabriel Popoviciu aflandu-se si parcul de afaceri Metav din apropierea aeroportului Baneasa si centrul comercial care urmeaza sa fie dezvoltat pe spatiul fostei Piete Obor in cadrul unui parteneriat public-privat pentru castigarea caruia cei doi oameni de afaceri s-au asociat cu compania Comnord, controlata de Sorin Creteanu.

Sorin Creteanu

Cine este: Proprietarul firmei de constructii Comnord este constructorul preferat al lui Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, fiind implicat in proiectul Baneasa.

Ce are: Grupul de firme de constructii Comnord, dar s-a implicat si in dezvoltarea unor proiecte proprii, precum ansamblul rezidential Ten Blocks din Bucuresti. Omul de afaceri s-a asociat si cu grupul de firme al lui Popoviciu si Dimofte, castigand o licitatie pentru constructia unui mall de 120 mil. euro pe locul fostei Piete Obor.

Liviu Tudor

Cine este: Numele sau a fost vehiculat alaturi de alti afaceristi precum Ioan Niculae sau politicieni din Bacau, precum Viorel Hrebenciuc.

Ce are: Controleaza parcurile de birouri West Gate si Novo Park din vestul si nordul Capitalei, fiind cel mai mare proprietar roman de spatii de birouri. Detine producatorul de materiale de constructii Prefabricate Vest si a vandut in urma cu mai multi ani fabrica de ulei Muntenia catre grupul american Bunge.

Cum este: "Un foarte bun manager care si-a construit singur afacerile".

Ioannis Papalekas

Cine este: Unul dintre cei mai activi investitori greci in imobiliare, Papalekas a fost implicat in vanzarea City Mall, Eliade Tower, PGV Tower si a proiectului mixt UpGround, valoarea cumulata a tranzactiilor depasind jumatate de miliard de euro.

Ce are: Detine un pachet de actiuni in cadrul companiei care dezvolta proiectul mixt UpGround si mai multe terenuri in Bucuresti.

Cum este: "Implicat in toate aspectele dezvoltarii unui proiect si cu o capacitate uriasa de munca".

Raul Doicescu

Cine este: A intrat in afaceri dupa Revolutie, in domeniul comertului cu materiale de constructii. Apoi a inceput sa ia in antrepriza lucrari, pentru ca ulterior sa infiinteze Bog'art, care a devenit una dintre cele mai importante firme de constructii locale.

Ce are: Detine terenuri in Capitala, mai multe cladiri de birouri. A fost sau este implicat in constructia unora dintre cele mai disputate proiecte din Capitala, precum sediul SRI sau Charles de Gaulle Plaza si Tower Center International.

Nicolae Dumitru

Ce are: Controleaza grupul de firme Niro prin care administreaza zonele comerciale Dragonul Rosu si Europa din nordul Capitalei, acestea fiind primii poli ai comertului postdecembrist. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Central Park, cu 458 de locuinte. A anuntat ca va dezvolta, impreuna cu una dintre cele mai mari firme de constructii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje.

Aurel Muntean

Cine este: Fost sportiv de performanta, Muntean este unul dintre cei mai bogati oameni din zona Sibiului.

Ce are: Potrivit informatiilor din piata imobiliara, controleaza mai multe hoteluri si spatii comerciale in Bucuresti si in intreaga tara, cele mai cunoscute fiind fostul

Magazin Victoria, Halele Unirea din Capitala si magazinul Dumbrava din Sibiu.

Cum este: Muntean nu lucreaza cu brokeri, "facand parte dintr-o alta lume".