Glutamatul, "al cincilea gust", prezent in majoritatea mezelurilor de pe piata, dauneaza grav sanatatii. E toxic si provoaca dependenta

Autor: Pro TV 14.02.2010

Glutamatul, cunoscut si sub numele de "Al cincilea gust", este un compus pe care industria alimentara il foloseste din belsug si care poate face din orice aliment banal fara gust, unul cerut de toata lumea.

Asa se explica de ce unii sunt dependenti de mancarurile asiatice sau de produsele din restaurantele fast-food.

Trebuie sa stiti ca in spatele unui produs savuros se poate ascunde o substanta alimentara avizata de legislatia europeana, dar care in cantitati mari, creeaza dependenta si poate deveni toxica pentru organism.

Glutamatul a fost descoperit in Japonia acum 100 de ani si a fost preluat de industria mondiala a alimentelor. De pilda, producatorii de mezeluri, de condimente, chiar si bucatarii il adauga in produsele lor, pentru a crea senzatia de gust "savuros".

Medicii sustin ca glutamatul poate provoca afectiuni cardiace, gastrointestinale si in special neurologice. Ultimele manifestandu-se prin depresie, migrene si ameteli.

Gustul identificat pentru prima data in Japonia si denumit "umami" este amplificat de glutamat, o substanta sintetizata din zahar. O substanta care stimuleaza neuronii, creand starea de placere.

Potrivit legii, glutamatul nu trebuie sa reprezinte mai mult de 1% din totalul mancarii. Producatorii sustin ca nu depasesc aceasta cantitate.

Sursa video: www.stirileprotv.ro