Petromidia le-a adus kazahilor pierderi de 111 mil. euro. Va aduce Petromidia vreodata profit? Comentati?

Autor: Roxana Petrescu 10.02.2010

Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz (KMG), a terminat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,28 mld. lei (1,48 mld. euro), in scadere cu 28% comparativ cu anul 2008.

In primul an in care kazahii au detinut controlul in proportie de 100% asupra grupului construit de omul de afaceri Dinu Patriciu, Petromidia a continuat sa inregistreze pierderi, nivelul acestora ridicandu-se la 470,3 milioane de lei (111,2 milioane de euro) in 2009, aproximativ la fel ca in anul 2008 cand rafinaria a pierdut circa 465 de milioane de lei (126,3 milioane de euro).

"Rezultatele financiare obtinute au fost influentate in primul rand de factori specifici industriei de profil, precum scaderea cu 65% a nivelului marjei de rafinare, dar si diminuarea cotatiilor produselor petroliere, cu 30% pentru benzine si 43% pentru motorine", explica reprezentantii Rompetrol Rafinare.

Rezultatele sunt calculate conform standardelor romanesti de contabilitate si sunt preliminare.

La nivel de grup, cele mai recente estimari indicau atingerea unei cifre de afaceri de circa 7 miliarde de dolari pentru toate cele 12 tari in care Rompetrol este activ, bugetul de investitii pentru anul acesta fiind de 240 de milioane de dolari.

Acesti bani se adauga fondurilor de 1,8 miliarde de dolari pe care kazahii le-au adus in Rompetrol din 2007, de cand au intrat in actionariatul grupului construit de Patriciu.

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale acestui an pentru mediul de business este rascumpararea obligatiunilor convertibile emise de RRC in 2003 in contul unor datorii de 600 de milioane de dolari. Daca KazMunaiGaz va decide sa nu le rascumpere, statul roman ar putea redeveni actionar majoritar.

De altfel, o intrare in actionariatul companiei a statului roman nu este exlcusa, ministrul finantelor Sebastian Vladescu spunand recent ca exista posibilitatea ca KMG sa rascumpere doar partial aceste obligatiuni.

In vara anului trecut, Dinu Patriciu, omul de afaceri care a construit timp de 10 ani grupul Rompetrol in jurul rafinariei Petromidia, a decis sa-si vanda si ultimul pachet de actiuni, dupa ce in 2007 renuntase la 75% din titlurile grupului Rompetrol. In total, tranzactia a fost de 1,7 mld.$, Patriciu devenind cel mai bogat om din Romania.