Victorie de etapa pentru sefii SIF: Deputatii au avizat negativ ridicarea pragului la SIF-uri

Autor: Doina Anghel 09.02.2010

Presedintii SIF-urilor au facut front comun in fata parlamentarilor din Comisia economica a Camerei Deputatilor, care au dat aviz negativ la initiativa PD-L privind ridicarea pragului de detinere la 5%.

Proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond saptamana viitoare la Comisia de buget din Camera Deputatilor, care este decizionala. Cu cat procesul legislativ avanseaza, cu atat presiunile din partea SIF-urilor, care nu doresc ridicarea pragului, sunt mai puternice.

Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Ioan Cuzman (SIF Banat) au prezis la dezbaterile de ieri ca daca legea va trece, atunci piata de capital va fi manipulata.

"Orice interventie din afara asupra modului de functionare a SIF-urilor este neconstitutionala, orice ridicare a pragului va insemna o manipulare a pietei de capital. SIF-urile sunt entitati private si nimeni nu are dreptul sa vina din afara si sa cenzureze prin lege activitatea noastra. Daca va trece, va fi un efect nu comparabil cu FNI, ci cu 5 FNI-uri", a tunat Fercala in fata parlamentarilor din Comisia economica.

"Noi suntem societati care am avut profit in ultimii 4-5 ani. Am facut profit de 100 de milioane de lei noi. Daca schimbam legea, stim ca in Romania se poate intampla orice si in loc sa distribuim dividendele cetatenilor cine stie unde se poate ajunge, sa vina speculatorii si sa scoata banii din tara", a avertizat si Cuzman pe un ton alarmist.

De cealalta parte, Mihai Tudose (PSD), presedintele comisiei, le raspundea flegmatic: "Sa stiti ca ultima noastra preocupare sunt salariile celor de la SIF-uri", i-a spus lui Cuzman. Iar pe Fercala l-a ironizat direct: "Sa stiti ca in Romania dreptul de proprietate are limite. Nu puteti sa veniti dumneavoastra cu autoturismul personal sa-i dati foc in curtea Parlamentului, ca va paste legea penala. Asa ca nu puteti sa ne interziceti noua sa facem legi care sa reglementeze functionarea lor. Cat despre faptul ca ar putea pleca capitalul din tara, sa stiti ca asa e in capitalism, mai faci si bani, mai si pierzi. SIF-urile nu sunt nici Crucea Rosie, nici Unesco, nici ONG-ul care salveaza balena, SIF-urile fac profit", a spus Tudose.

Totusi, in ciuda tonului presedintelui comisiei, legea a fost avizata negativ, ea urmand sa intre in dezbaterea Comisiei de buget-finante pentru raport si apoi in plen.

Initiatorii proiectului sustin insa ca in ciuda acestui aviz negativ legea are sanse de a fi adoptata. "Comisia de politica economica a dat un aviz negativ ca urmare a faptului ca in cadrul acesteia erau mai mult reprezentanti de la PSD si reprezentantii SIF-urilor bineinteles ca au vorbit impotriva proiectului. Este bine totusi ca proiectul merge mai departe si cred ca saptamana viitoare va fi discutat de Comisia de buget-finante. Eu unul ma bazez pe votul din plen, pentru ca acela este suveran, iar acolo nu conteaza ca au fost avize negative sau pozitive", spune senatorul PD-L Ovidiu Marian, initiatorul proiectului.

Ridicarea pragului de detinere si a pragului de vot la SIF-uri de la 1% la 5% este sustinuta de investitorii de pe Bursa, de brokeri si chiar de unii oficiali ai CNVM. O alta problema care-si cauta rezolvarea este cea a votului concertat, care a permis sefilor SIF sa suspende drepturile de vot ale unor grupuri de investitori prezumati ca ar fi actionat concertat in cadrul adunarilor generale ale actionarilor de anul trecut, cand au fost alesi membrii CA.

De asemenea, ridicarea pragului ar permite investitorilor mari sa acumuleze pachete de pana la 5% din capitalul unei SIF, ceea ce ar urca pe termen lung preturile actiunilor, spun brokerii.

De la lansarea proiectului de lege, in iulie 2009, actiunile SIF au crescut cu 90%. Ieri, dupa avizul negativ din Comisia economica, SIF-urile au pierdut 3%.