Siminel Andrei si fondul de investitii Broadhurst i-au stricat planurile lui Stefan Vuza privind delistarea a trei companii

Autor: Adrian Ionut Cojocar 09.02.2010

Conducerile a trei companii din grupul controlat de Stefan Vuza, pe care omul de afaceri intentiona sa le delisteze, au convocat adunari generale pentru a revoca hotararile de delistare ale acestora dupa ce fondul Broadhurst si alti actionari minoritari s-au opus procedurilor, atacand hotararile de delistare in instanta.

Companiile pe care Vuza dorea sa le delisteze sunt producatorul de utilaje si linii tehnologice Uzuc Ploiesti (UZC), Sinterom Cluj (SIRM), care produce echipamente de aprindere si pornire a motoarelor, respectiv producatorul de componente pentru instalatii electrice Contactoare Buzau (CONQ).

Stefan Vuza urmeaza sa anuleze practic toate hotararile de delistare care fac obiectul unor cereri in instanta de catre Broadhurst. Reprezentantii fondului american spun ca au investit in ultimii 10 ani circa 0,7 milioane de euro in societatile apartinand omului de afaceri roman si se opun demersurilor de delistare considerand ca unele transferuri intre firmele din cadrul grupului controlat de Vuza ridica semne de intrebare.

Acestia au precizat ca in data de 13 octombrie 2009, firma Elf Expert din Bucuresti a evaluat actiunile Uzuc Ploiesti la un pret de 6,46 lei/actiune in vederea delistarii companiei, procedura fiind aprobata de actionari doua zile mai tarziu.

De cealalta parte, conducerea firmei Caromet Caransebes (ARMT), controlata indirect tot de Stefan Vuza, intentiona sa vanda 2% din actiunile pe care le detinea la Uzuc catre Chimcomplex Borzesti (CHOB), o alta firma din grupul lui Vuza, pretul vizat fiind de peste 62,5 lei/actiune, respectiv la cat sunt inregistrate acestea in contabilitatea firmei.

"In concluzie, constatam ca fie tranzactiile cu actiuni Uzuc s-au desfasurat la valori mult mai mari decat cele reale - de piata, fie in prezent actiunile Uzuc sunt subevaluate in scopul fraudarii intereselor minoritarilor care ar fi interesati sa se retraga din Uzuc ca urmare a retragerii acestei societati de la tranzactionare", spun reprezentantii Broadhurst.

Stefan Vuza nu a putut fi contactat pentru a comentarii.

Conducerile firmelor Chimcomplex Borzesti si Caromet Caransebes au propus actionarilor sa anuleze hotararea de vanzare/cumparare a pachetului de 2% din actiunile Uzuc Ploiesti.

Totodata, actionarii Uzuc au respins propunerea de reevaluare a patrimoniului companiei la finele anului precedent.

Potrivit legislatiei in vigoare, daca un actionar majoritar ajunge sa controleze 95% din actiunile unei firme poate retrage de pe piata compania printr-o hotarare in AGA.

Totusi, SIF Oltenia detine participatii de peste 18% atat la Contactoare Buzau (CONQ), cat si la Sinterom Cluj (SIRM), companii pe care Vuza intentiona sa le delisteze de pe piata RASDAQ.

"Grupul SCR (n.r. - grupul industrial controlat de Stefan Vuza) incearca delistarea societatilor pe baza votului majoritar in AGA, pe baza reactivarii dispunerii de masuri a CNVM nr. 8/2006, pe care o consideram nelegala", au precizat reprezentantii Broadhurst.

Fondul de investitii a delistat in ultimii ani majoritatea companiilor de pe Bursa pe care le controla.