Ministerul Dezvoltarii vrea sa introduca certificatul energetic luna viitoare

Autor: Catalin Lupoaie 04.02.2010

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea sa introduca din luna martie obligativitatea existentei certificatului energetic la tranzactiile imobiliare, care trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie prin legea 372/2005.

Ministerul a pregatit Ordonanta de urgenta de amendare a prevederilor referitoare la introducerea certificatului energetic, a introdus-o pe agenda Guvernului si asteapta aprobarea.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra consumului total anual specific de energie (kWh/mp arie utila) si eficienta energetica a locuintei (calculata de la Clasa A, adica un consum de pana in 125 kWh/mp/an, iar clasa G corespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an).

Initial, guvernul a vrut sa amane pentru 2011 introducerea certificatului energetic, insa a revenit asupra deciziei, pentru ca risca sanctiuni de la Bruxelles.

"In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe", afirma reprezentantii MDRT. Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) si agentiile imobiliare au declarat inca de la sfarsitul anului trecut ca legea actuala a certificatului energetic va bloca tranzactiile imobiliare si ca numarul auditorilor este insuficient.

In prezent in Bucuresti sunt 190 de auditori, insa sunt si judete precum Giurgiu, Calarasi sau Ilfov unde sunt 1 pana la 3 auditori.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat de peste 200 kWh/mp/an. Insa tinta guvernului prevede scaderea consumului anual specific de energie pentru incalzire sub 100 kWh/mp/an. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.