Niculae a pus GPS-uri de 300.000 € pe tractoare

Autor: Cristina Stoian 04.02.2010

Ioan Niculae (desen), proprietarul grupului Interagro cu activitati in agricultura, a investit circa 300.000 de euro in sisteme de localizare si optimizare prin GPS pentru dotarea parcului auto de 50 de tractoare.

"Am dotat cu sisteme GPS toate tractoarele agricole in vederea optimizarii lucrarilor agricole. Astfel vom evita suprapunerea lucrarilor din diferite treceri, nu vom mai lasa teren nelucrat intre treceri si vom elimina diverse lucrari de jalonare (marcarea pe teren a punctelor unui traseu - n.red.)", a declarat Sorin Dogaru, directorul diviziei de agricultura a Interagro, care aduce venituri de circa 500 de milioane de euro.

Din luna mai, compania va monta si cinci statii GPS in diferite ferme Interagro pentru imbunatatirea semnalului satelit. De asemenea, tot atunci, vor fi montate pe cinci tractoare sisteme GPS cu ajutorul carora utilajele vor lucra pamantul fara ajutorul unui sofer, avand deja un traseu stabilit.

"De exemplu, pentru culturile de porumb, din cauza pamantului rece vom face santuri unde sa depozitam ingrasamintele, iar in momentul in care trebuie sa semanam, acelasi tractor, avand traseul deja stabilit, vine cu un alt utilaj si pune samanta cu foarte mare precizie pe acelasi sant", explica Dogaru cum va functiona noul sistem.

Compania nu va renunta insa la tractoristi, chiar daca va folosi sistemele de GPS.

"Nici americanii nu o fac, chiar daca folosesc aceste sisteme. Omul trebuie sa ramana in cabina pentru a urmari eventualele nereguli. Oricum, inlocuirea unor tractoare cu cele de 600 de cai putere a insemnat o reducere de personal, un astfel de tractor inlocuind sase tractoristi."