BCE atentioneaza BNR sa o consulte "in timp util" pentru proiecte legislative

Ziarul Financiar 04.02.2010

Banca Centrala Europeana a atentionat BNR ca trebuie consultata "in timp util" in raport cu procesul legislativ, dupa ce a avizat un proiect de lege transmis de autoritatea de reglementare si supraveghere din Romania privind modificarea procedurii administrarii speciale in cazul institutiilor de credit.

"BCE ar dori sa atraga atentia autoritatii care a transmis solicitarea de emitere a unui aviz asupra faptului ca cea de a doua teza a articolului 4 din Decizia 98/415/CE prevede ca BCE trebuie consultata "in timp util" in raport cu procesul legislativ. Aceasta implica efectuarea consultarii intr-o etapa a procesului legislativ care sa asigure BCE o perioada de timp suficienta pentru examinarea propunerilor legislative si pentru adoptarea avizului sau in versiunile lingvistice necesare si care, de asemenea, sa permita autoritatilor nationale relevante sa ia in considerare avizul BCE inainte de adoptarea prevederilor respective".

La 6 ianuarie 2010, BCE a primit din partea BNR o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. BNR a solicitat adoptarea avizului pana in 31 ianuarie, invocand o derogare de la legislatia UE care stabileste ca termenul pentru prezentarea recomandarii este de minim o luna. Consiliul Guvernatorilor BCE a adoptat avizul privind proiectul de lege pe 27 ianuarie.