Romanii beau mai multa bere decat apa

Autor: Diana Tudor Stoica 04.02.2010

Cea mai consumata bautura din Romania este berea, urmata de apa imbuteliata si sucurile carbogazoase, potrivit unui studiu asupra consumului de bauturi din Romania realizat de compania de consultanta A.T. Kearney la nivelul anului 2008.

Cele trei bauturi realizeaza impreuna doua treimi din consumul total de bauturi comercializate pe plan local.

Conform acestui studiu, 73% din consumul de bauturi alcoolice este acoperit de bere, in timp ce doar 48% din consumul de bauturi racoritoare reprezinta apa imbuteliata. Acest fenomen este determinat de faptul ca romanii consuma in continuare o cantitate insemnata de sucuri carbonatate.

"Chiar si in aceasta faza de criza economica exista inca oportunitati nevalorificate. Insa este intr-adevar nevoie de regandirea abordarii comerciale pentru a putea valorifica aceste oportunitati. Consumul depinde de consumatori, dar si de producatori care pot creste cererea", afirma Andrei Cretu, consultant al companiei A.T. Kearney. El adauga insa ca potrivit mediei de consum a tarilor din Europa Centrala si de Est studiata de A.T. Kearney, (Romania, Italia, Spania, Grecia, Cehia, Croatia, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ucraina si Ungaria), consumul pe cap de locuitor de apa imbuteliata poate ajunge in urmatorii ani la peste 95 de litri, fata de 78 de litri, cat este in prezent.