Cresteri salariale pe timp de criza: 9% pentru angajatii Nokia de la Jucu

Autor: Magraon Andreea 03.02.2010

Angajatii companiei Nokia din comuna Jucu au primit o majorare salariala de noua procente pentru acest an, crestere cuprinsa in contractul colectiv de munca incheiat la inceputul saptamanii cu conducerea companiei.

Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat ieri ca de aceasta majorare salariala vor beneficia toti angajatii Nokia de la Jucu, din ambele sindicate, "Nokia Metal", afiliat la Cartel Alfa, si Sindicatul Liber Nokia.

"Luni am incheiat negocierile la contractul colectiv de munca la Nokia, iar miercuri (ieri, n.n.) actul aditional privind majorarea salariala cu noua la suta a fost inregistrat la Directia Muncii Cluj. Cresterea salariala va fi in doua etape, de patru procente incepand cu 1 ianuarie si de cinci la suta de la 1 aprilie. De majorari vor beneficia toti angajatii, membri ai celor doua sindicate", a spus Pop.

Potrivit lui Pop, Nokia a inceput sa mai angajeze personal pentru ca a trecut si la productia de circuite integrate, pe langa cea de telefoane mobile, cifra estimata fiind de 200 de noi salariati. Salariul mediu in fabrica este de 1.200 de lei.

Nokia Romania a avut in 2008 afaceri de jumatate de miliarde de euro. La fabrica de la Jucu lucreaza in prezent peste 2.000 de oameni, 1.600 de angajati pe perioada nedeterminata si 500 pe perioada determinata. La capacitate maxima ar putea lucra 3.500 de oameni.

Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 6,6 mil. euro in 2007 la 455,6 mil. euro in anul urmator pe fondul deschiderii, in februarie 2008, a unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu din judetul Cluj - rezultatul unei investitii de 60 de milioane de euro. Afacerile de o jumatate de miliard de euro ale Nokia sunt obtinute din asamblarea si exportul de telefoane mobile, care iau, in cea mai mare parte, drumul altor tari europene. Componentele sunt importate din Ungaria, China sau Mexic si sunt apoi asamblate de angajatii de la Jucu.

Pe langa cresterea salariala, in urma negocierilor contractului colectiv de munca la Nokia Jucu, s-a mai reusit obtinerea unei prime de Pasti de 50 de lei pentru fiecare angajat, un timp de odihna suplimentar de zece minute pentru o parte din angajati si un bonus de performanta la fiecare trei luni, care ajunge pana la 200 de lei.

Primul mobil asamblat la Cluj era unul dintre cele mai simple din oferta, respectiv un Nokia 1200 cu ecran alb negru, in timp ce dupa cateva luni clujenii produceau mobile de aproximativ cinci ori mai scumpe, precum Nokia 6300. Industria telefoanelor mobile este una dintre putinele care permit o crestere a afacerilor precum cea a Nokia pentru o investitie greenfield de 60 mil. euro in care sa fie implicati mai putin de 2.000 de angajati.

Nokia mai este prezenta in Romania si printr-o divizie de cercetare - localizata in Cluj, si prin compania mixta Nokia Siemens Networks, care ofera echipamente si servicii pentru operatorii telecom.