CULISE DE EDITOR/ Noutati la RAO

Autor: Stelian Turlea 03.02.2010

Revenim cu aceasta rubrica pe care am abandonat-o cam spre sfarsitul anului trecut, cand tipografiile si editurile intrasera intr-o oarecare pauza binemeritata. Intre timp, s-au definitivat planuri editoriale, s-au incheiat traduceri sau texte originale, redactorii, corectorii, machetatorii si graficienii si-au reluat lucrul cu sarg si cele mai multe edituri asteapta sa revina in tromba. Iata o prima dovada. Cateva dintre cartile cu care ne va delecta Editura RAO in luna februarie. Despre altele - in numarul viitor.



Alice Hoffman - "Al Treilea Inger"
In "Al Treilea Inger", Alice Hoffman urzeste o poveste magica si uluitoare despre trei femei indragostite de barbati nepotriviti: incapatânata Madeleine Heller se indragosteste fara speranta de logodnicul surorii ei; Frieda Lewis, fiica unui doctor, fugita de acasa, devine muza unui star rock lipsit de noroc; iar frumoasa Bryn Evans trebuie sa se casatoreasca in scurt timp cu un englez, desi inca il mai iubeste in secret pe fostul ei sot.
In centrul romanului se afla Lucy Green, care se autoinvinovateste pentru un accident tragic la care asistase pe când avea 12 ani, si care petrece 40 de ani in cautarea celui de-al Treilea Inger, cel despre care este convinsa ca este menit sa-i redea credinta pierduta.
Evocând cu iscusinta King's Road, Knightsbridge si Kensington din Londra zilelor noastre si plimbându-ne cu maiestrie prin timp, "Al Treilea Inger" este o carte de o frumusete rara despre natura unica, alchimica, a dragostei.
Cartile lui Alice Hoffman au devenit aproape intotdeauna bestselleruri imediat dupa aparitie, unele fiind si ecranizate ("Practical Magic"si "Aquamarine"). Romanele ei au primit mentiunea de carti remarcabile ale anului in publicatii importante precum "The New York Times","Entertainment Weekly","The Los Angeles Times"si revista "People", iar povestirile si lucrarile de nonfictiune au aparut in "The New York Times", "The Boston Globe Magazine", "Kenyon Review", "Redbook", "Architectural Digest", "Gourmet" si "Self".
Traducere - Alecsandra Beizadea.
Gloria Goldrich - "Cina cu Anna Karenina"
In "Cina cu Anna Karenina" de Gloria Goldrich, sase femei se reunesc intr-un grup de lectura, impartasind aceeasi pasiune pentru literatura. Desi nu sunt prietene, fiecare nutreste o profunda intelegere pentru celelalte. Sau cel putin asa cred ele.
Intr-una dintre noptile in care s-au adunat pentru a discuta despre carti, afla cu uimire ca tânara cea mai invidiata din grup divorteaza de sotul ei cel perfect pentru un motiv pe care nu vrea sub nici o forma sa-l divulge celorlalte. Faptul ca o casnicie ce parea idilica s-a dovedit atât de vulnerabila le uluieste, impingându-le sa speculeze asupra cauzelor si asupra motivului care ar constitui tradarea absoluta in propria relatie.
De-a lungul unui an, in timpul unor discutii despre romanele lor preferate, ele dezvaluie povara, amaraciunea si adevarul dureros pe care le-au tinut ascunse, si, facând asta, incearca sa gaseasca curajul de a deschide un nou capitol in viata lor.
Scrisa cu o intuitie remarcabila, "Cina cu Anna Karenina"analizeaza vietile complexe si prieteniile femeilor moderne. Din rivalitatile lor ascunse, ce pornesc de la problemele pe care le au cu sotii sau cu iubitii, naratiunea poetica a Gloriei Goldrich extrage emotiile individuale si stradaniile lor de a depasi situatiile
critice, cu umor si inteligenta.
Traducere - Ana Niculescu.
Bill Napier - "Tripticul"
Anticarul Harry Blake este angajat de un proprietar bogat sa evalueze un document vechi de 400 de ani. La inceput, acesta pare sa fie doar un jurnal codificat in mod ciudat al unui tânar matelot aflat la bordul celebrei expeditii elisabetane a lui Sir Walter Raleigh din 1585. Dar când clientul lui Blake este omorât si viata ii este amenintata, el isi da seama ca a deschis o usa catre un mister pentru care merita sa ucizi... Caci ingropate in scrierea criptica exista mentiuni bizare despre "un scop secret", marturii infioratoare privind crime stravechi si o dezvaluire uluitoare: localizarea unei nepretuite relicve sfinte, considerate pierdute de mai mult de un mileniu.
Profesorul Bill Napier este un om de stiinta care a studiat in Scotia, obtinând specializarea in astronomie. Mult timp a fost fascinat de zvonurile despre o conspiratie din secolul al XVI-lea, care a combinat astronomia, istoria si religia intr-un complot care ar fi schimbat lumea pentru totdeauna. Icoana misterioasa din "Tripticul" constituie cheia catre aceasta conspiratie, inspirata partial de catre John Dee, astronomul reginei Elisabeta I. Dee era si spion care actiona din umbra sub numele de cod 007.
Traducere - Diana Balteanu.
David Morell - "Cârtite"
Hotelul Paragon, un model de lux inca de pe vremea cand a fost construit, in 1901, de catre un milionar excentric, e in pragul demolarii. De zeci de ani circula diverse legende si zvonuri care mai de care mai sordide despre disparitia proprietarului sau; acesta fusese gasit mort pe plaja la un an dupa inchiderea hotelului, in 1968. In ciuda aparentei pustietati, exista persoane care au alta parere.
Cârtitele. Desi ei prefera sa li se spuna "exploratori urbani". Pasiunea si sarcina lor e sa exploreze locurile parasite, in care nimeni nu are acces, si sa scoata la iveala secretele pastrate acolo cu atâta inversunare. In mod evident, activitatea lor e cel putin ilegala. Mottoul lor: "Nu furati decât imagini; nu lasati decât urme
de pasi".
Robert Conklin, profesor de istorie la Universitatea din Buffalo, impreuna cu trei dintre fostii sai elevi, i-au descoperit savoarea. Intr-o noapte de octombrie urmeaza "sa afle" ce ascund vestigiile hotelului, ocazie cu care au acceptat sa fie insotiti de un oarecare Balenger, ziarist de la "New York Times"care vrea sa scrie
un articol pentru a arata fata nevazuta a acestor "expeditii". Dar aparitia unui strain trezeste nenumarate suspiciuni. Când cârtitele incep operatiunea, ceea ce descopera trece dincolo de limita imaginatiei: soareci mutanti, o pisica alba cu cinci picioare si... zgomote de pasi si voci care rasuna la subsol.
Asa ca Balenger nu afla doar o simpla poveste, ci descopera ce simti atunci când se dezlantuie infernul.
Numele lui David Morrell este strâns legat de cel al personajului pe care l-a creat: John Rambo. S-a nascut la data de 24 aprilie 1943, in Kitchener, si este un scriitor american de origine canadiana. A scris 28 de romane care s-au publicat de-a lungul timpului in 26 de tari. In 1970 si-a inceput cariera de professor de engleza la Universitatea din Iowa. Desi visa sa devina scriitor inca de la vârsta de 16 ani, a cunoscut celebritatea odata cu publicarea cartii "First Blood", in 1972, cea in care ia nastere faimosul personaj Rambo. Din anul 1986 a renuntat la slujba de profesor la universitate pentru a se dedica in intregime scrisului. David Morrell este co-presedinte al International Thriller Writers Organization. Cartile sale au fost traduse, pâna acum, in 26 de limbi. In 2005 a câstigat Premiul Bram Stoker.

Traducere - Mihai Popescu.