Grecii de la Alpha mai investesc 70 mil. euro in operatiunile locale

Autor: Liviu Chiru 02.02.2010

Alpha Bank, care a inregistrat un profit de 43 mil. euro in primele noua luni din 2009, a primit si cash de la actionari, ca un semn de incredere, spune Sergiu Oprescu, seful bancii.



Grecii de la Alpha Bank au adus la inceputul anului circa 70 de milioane de euro la capitalul social al subsidiarei locale, care ajunge astfel la 235 de milioane de euro.

"Noua majorare de capital reconfirma angajamentul grupului pentru subsidiara din Romania. In urma recentei majorari de capital, Alpha Bank AE, actionarul principal, detine 99,59% din capitalul social al bancii", spune Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania. Banca este unul dintre jucatorii de top zece dupa active.

Grupul financiar elen se numara printre cei noua semnatari ai angajamentului privind mentinerea expunerii pe Romania si sustinerea subsidiarelor locale, asumat in fata Fondului Monetar International (FMI) si BNR in primavara trecuta.

La sfarsitul anului trecut, oficialii Alpha au anuntat ca banca isi va majora fondurile proprii cu 100 de milioane de euro, prin aport in numerar la capital, dar si prin datorii subordonate.

Si la inceputul anului 2009 Alpha operase o majorare de capital, de 20 de milioane de euro, menita atunci sa mentina indicatorul de solvabilitate (care masoara adecvarea fondurilor proprii ale bancii la riscurile asumate) la niveluri confortabile. In cadrul acordului cu FMI, Banca Nationala a majorat nivelul minim al solvabilitatii impus bancilor de la 8% la 10%.

Oficialii Alpha nu au precizat la ce nivel se afla solvabilitatea bancii dupa majorarea de capital efectuata la inceputul acestui an.

Dupa primele noua luni ale anului trecut Alpha inregistra un profit brut de 43 de milioane de euro, in scadere cu 10% fata de perioada similara din 2008. Diminuarea castigului a avut loc in conditiile in care banca a facut provizioane pentru deteriorarea creditelor din portofoliu de 46 de milioane de euro, de patru ori mai mari decat in primele noua luni din 2008.

Soldul creditelor acordate de Alpha a inregistrat o crestere marginala in primele noua luni din 2009, ajungand la 4,29 mld. euro in septembrie. Trei sferturi din credite au fost acordate companiilor.

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, spunea in decembrie anul trecut ca mai multe banci cu actionariat elen isi vor majora capitalul la inceputul anului 2010. Pana acum, nicio alta banca elena nu a anuntat asemenea miscari. Cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamna trecuta 28% din capitalurile proprii din sistemul bancar, desi cota de piata dupa active era mai mica. Cinteza lua in considerare o continuare a deteriorarii portofoliilor de credite in prima parte a anului 2010, ceea ce conduce la cheltuieli mari cu provizioanele si chiar necesar de recapitalizare pentru bancile care nu au venituri operationale suficiente.

Volksbank, a treia banca dupa activele detinute, a anuntat o majorare de 200 de milioane de euro, prin conversia in capital a unor linii de finantare atrase in trecut de la actionari. Inclusiv BCR, cea mai mare banca locala, a propus actionarilor sa nu distribuie profitul pe anul trecut, ci sa-l incorporeze in capital.