De ce aleg bancherii elvetieni sa schimbe taberele si sa divulge secrete sensibile autoritatilor

Autor: Cristina Roşca 24.01.2010

In ce relatii ramane un bancher elvetian cu fostul sau angajator? Unul spune ca detectivii particulari ii urmaresc fiecare miscare, iar banca vorbeste despre atacuri cu substante secrete in spatele carora sta nimeni altul decat fostul angajat. Aceasta pare o poveste demna de un scenariu de film de spionaj.

Rudolf M. Elmer a condus timp de opt ani operatiunile din zona Caraibelor ale bancii elvetiene Julius Baer, pana in 2002 cand a fost concediat. Apoi s-a mutat in insulele Mauritius din Oceanul Indian si a inceput sa coopereze cu autoritatile fiscale, carora le marturiseste ceea ce el numeste secretele fostului angajator, scrie International Herald Tribune.

Acum, el s-a mutat din nou in tara lui natala, Elvetia, intr-un sat din apropiere de Zurich si continua sa faca publice mecanismele interne ale Julius Baer - una dintre multe institutii elvetiene despre care anchetatorii spun ca si-au ajutat clientii sa scape de taxe in valoare de miliarde de dolari, ascunzand banii in paradisuri fiscale din Caraibe si Elvetia.
"Este o problema mondiala, iar eu sunt singurul mesager care aduce vesti proaste, ba chiar mai mult, singurul care spune adevarul", spune Elmer, acum in varsta de 54 de ani. "Evaziunea fiscala prin intermediul offshorurilor reprezinta cel mai mare furt intre societati si intre tari vecine la nivel mondial".
In ceea ce priveste propriul sau rol in ajutorarea clientilor vinovati de evaziune fiscala, Elmer a spus ca "nu mi-am dat seama de ceea ce se intampla". El a adaugat ca a descoperit evaziunea fiscala in 2002 si a decis sa faca publica situatia.

Julius Baer infirma aceasta varianta. Banca anunta ca Elmer a furat in 2002 date interne ale bancii si date privind clientii, in acelasi an in care a fost concediat, dupa ce a pus la indoiala activitatile bancii la scurt timp dupa ce nu a fost luat in considerare pentru o promovare. La un an dupa acest eveniment el s-a mutat in Mauritius.
"La scurt timp dupa ce a parasit Julius Baer Group in 2002, Elmer, aflat in insulele Cayman, deranjat ca a fost disponibilizat si ca nu a putut primi la plecare o suma de bani multumitoare din punctul sau de vedere, a inceput sa discrediteze grupul Julius Baer si anumiti clienti ai grupului", potrivit bancii.
Fostul bancher urmeaza sa mearga la Dusseldorf, Germania pentru a se intalni cu autoritatile fiscale, care il vor cazaintr-un hotel de cinci stele, pentru a le divulga numele unor clienti secreti ai bancii.
Elmer se alatura astfel grupului de "tradatori", alaturi de Bradley Birkenfeld - fostul bancher al UBS care a dezvaluit secrete din culisele grupului, dezvaluiri ce au fortat grupul sa incheie un acord cu guvernul SUA, si de Heinrich Kieber - fost functionar al LTG Group, Liechtenstein Royal Bank, care a furat date privind clientii grupului pe care le-a furnizat autoritatilor americane si europene.

Elmer a ajuns in centrul atentiei deoarece Fiscul si Departamentul de Justitie, prin intermediul strategiei "e nevoie de un tradator pentru a prinde un hot", incurajeaza insiderii care sunt angajati in activitati ilegale sa dezvaluie secretele angajatorului.
Dovezile pe care fostul bancher le va prezenta - documente privind situatia interna a bancii si date ale clientilor - sunt potrivit anchetatorilor utile autoritatilor americane care doresc sa solutioneze problema evaziunii fiscale. In aceste documente se gasesc date din perioada 1997 - 2002, despre mai mult de 100 de companii financiare, zeci de firme si fonduri de hedging si peste 1.300 de persoane fizice.
Elmer spune ca in documentele sale este evidentiat rolul secret pe care companiile americane de management al investitiilor l-au jucat in ajutorarea clientilor americani, europeni sau sud-americani, care doareau sa evite plata de taxe si impozite, trimitandu-i pe acestia la Julius Baer.
Fiscul a refuzat sa ofere comentarii privind situatia lui Elemer, insa a anuntat ca "investigheaza si alte banci care au ajutat americanii sa pacaleasca autoritatile si sa nu plateasca taxe", nu doar UBS.
Anul trecut, 14.700 de americani bogati, multi dintre ei clienti ai UBS, si-au facut publice conturile secrete.
Nimic nu pare sa indice ca Julius Baer, o banca privata veche de 120 de ani, a intrat in vizorul Fiscului. Grupul elvetian este cunoscut ca fiind extrem de "zgarcit" cu informatiile pe care le face publice. Presedintele consiliului director, Raymond J. Baer, le-a spus in aprilie 2009 actionarilor ca "scenariul conform caruia cetatenii trebuie sa devina totalmente transparenti nu trebuie sa devina realitate".

Julius Baer, cu seidul in Zurich, a avut profit de peste 245 mil. dolari in primul semestru din 2009. Elmer a lucrat pentru Julius Baer timp de aproape 20 de ani, primii 15 in Elvetia, iar urmatorii ca director operational al Julius Baer Bank and Trust in Insulele Cayman - incepand cu 1994.
In 2005, autoritatile elvetiene l-au arestat pe Elmer pentru o scurta perioada, acuzandu-l ca a incalcat legile secretului bancar elvetian. Acum, el a intrat din nou in vizorul autoritatilor, acestea investigand daca el a furat sau nu documentele.